Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Šesnaest porodica uskoro u novim kućama

U Bijeljini su juče potpisani ugovori za izgradnju 16 montažnih kuća za porodice iz Balatuna čiji domovi su uništeni u prošlogodišnjoj poplavi. Izgradnja kuća će biti finansirana po modelu koji je dogovoren za cijelu Republiku Srpsku: 400 konvertibilnih maraka po kvadratnom metru stambenog prostora će obezbijediti Fond solidarnosti, 200 konvertibilnih maraka UNDP, a lokalne samouprave ostatak potrebnih sredstava.

Prilikom potpisivanja ugovora, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je podsjetio da je u Balatunu poplava potpuno uništila 20 montažnih kuća, da su do sada u ovom naselju izgrađene i useljene četiri nove kuće, kao i da je završeno 13 temelja:- Po ovom modelu zajedničkog ulaganja, u Gradu Bijeljina će biti izgrađene 62 kuće, od kojih je prvih 16 u Balatunu. Rok za završetak cijelog projekta je do kraja ove godine, a u narednoj fazi biće građeno oko 20 kuća za višečlane porodice, a zatim za samce. najavio je gradonačelnik Mićić. Prema njegovim riječima, Grad Bijeljina će, kao i za nekoliko već izgrađenih kuća, obezbijediti temelj, infrastrukturu i svu potrebnu dokumentaciju.

Potpisivanju ugovora je prisustvovao i šef regionalne kancelarije UNDP u Doboju Siniša Ubiparipović, koji je pojasnio da je osam miliona konvertibilnih maraka za ovaj projekat donirao USAID, a da će u prvom krugu u Republici Srpskoj i Federaciji BiH će biti građeno 40 kuća. Ukupno je u Srpskoj planirana izgradnja 150, a u FBiH oko 200 kuća.