Official web site of
The City of Bijeljina

Петровић: Водоснабдијевање свих становника Семберије и искоришћавање гео-термалне енергије залог за будућност


Фото: Гордана Перић Живановић


Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, са сарадницима и директорима градских комуналних предузећа „Водовод и канализација“ и „Градска топлана“, недавно је разговарао са проф. др Душаном Поломчићем и доц. др Аном Врањеш са Рударско-геолошког факултета (РГФ) Универзитета у Београду.
Тема састанка је, између осталог, било и разматрање могућности водоснабдијевања рубних дијелова подручја града Бијељина. Ово је био први корак у отварању проблематике која деценијама уназад утиче на квалитет живота становника бројних семберских села.
 
Стручњаци са РГФ су изразили спремност да, послије размјене информација са Градом и АД „Водовод и канализација“, ова научно-образовна установа буде одговорна за израду Генералног пројекта водоснабдијевања Града Бијељина. Наравно, томе претходи израда пројектног задатка и приједлога рјешења проблема, односно могућих модела.
Друга тема јучерашњег састанка односила се на гео-термалне потенцијале Бијељине, прије свега, постојеће бушотине у Дворовима и насељу Крушик. Гео-термална вода се може користити за загријавање домаћинстава и пословних простора, чиме би у знатној мјери било смањено загађење ваздуха током зимских мјесеци. 
 
Након стастанка, делегација из Београда је са градоначелником Петровићем, обишла неколико мјесних заједница које имају проблем са снабдијевањем питком водом - Главичице, Батар, Бањицу, Кацевац, Горњи Магнојевић. Из разговора са мјештанима ових мјесних заједница јасно се могло закључити да рјешавање проблема водоснабдијевања један од најхитнијих задатака у будућности - вишедеценијски циљ и потреба.
 
Сумирајући утиске послије састанка и обиласка терена, градоначелник Петровић је рекао да је рјешавање проблема водоснабдијевања један од најхитнијих задатака који је пред нама.
- Одговорно тврдим да су рјешње водоснабдијевања на нивоу цијеле Семберије и искоришћавање геотермалног потенцијала највећи залог за будућност нашег краја и сви који буду учествовали у овим пројектима засигурно учествују у исписивању историје нашег града. Вријеме је да и наша Бијељина покуша да иде у корак са свијетом, јер је идеја здраве животне средине основ здравља. Морамо уложити све напоре да се држимо овог концепта - нагласио је Петровић.