Official web site of
The City of Bijeljina

ОТВОРЕНО ПРОТЕСТНО ПИСМО ПОВОДОМ НЕПРИМЈЕРЕНОГ ИСТУПА ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА МИНИСТАРСТВА ПОЉОПРИВРЕДЕ СРБИЈЕ НА ОТВАРАЊУ САЈМА „ИНТЕРАГРО“



Поводом недавног непримјереног обраћања Ливије Павићевић, државног секретара у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, на отварању Сајма „Интерагро“ у Бијељини, градски менаџер Татјана Пантић је упутила отворено писмо Амбасадору Србије у БиХ и министрима спољних послова, односно, пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије у којем се истиче:
 
Поштовани,
 
У име Града Бијељина упућујемо протестну ноту због инцидента који се десио на отварању Међународног сајма пољопривреде, лова и риболова „Интерагро“ који је у току и чији смо домаћини.
 
Овај Сајам има дугогодишњу традицију, сваке године окупља бројне привреднике и посјетиоце из региона и цијеле Европе, а наш град Бијељина је поносни домаћин. Догађаји попут Сајма „Интерагро“ су изузетна прилика за повезивање људи, размјену искустава и идеја из области пољопривреде, лова и риболова, представљање нових пољопривредних техника и производа, проналска начина за бољу промоцију и пласман робе, стицање нових знања и склапање договора, остваривање сарадње на међународном нивоу и вјерујемо да су најмање мјесто за спровођење политичке кампање. Нажалост и један овако лијеп и значајан догађај на међународном нивоу није могао проћи без политичког инцидента, овог пута у режији госпође Ливије Павићевић, државног секретара при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије. Током говора на отварању Сајма, госпођа Павићевић се осврнулу на актуелну политичку кампању која претходни локалним изборима у Републици Српској и изјавила је да жели да је сљедећи пут на Сајму дочека Микајло Лазић који је политички противкандидат актуелном градоначелнику Љубиши Петровићу. Ова изјава је, у најмању руку, политички инцидент, а реално гледано, ради се о преседану, злоупотреби службеног положаја и скрнављењу протокола отварања међународног догађаја.
 
Делегације из Србије су увијек у Бијељини дочекиване са радошћу, домаћински и раширених руку, јер сви ми из Републике Српске гледамо на Србију као на своју матицу, државу са којом имамо специјалне и паралелне везе. Поштовање, братска љубав и међусобно уважавање нас вежу нитима које нико није могао и не може прекинути. Неизмјерно смо захвални различитим нивоима власти у Србији, најприје због залагања за поштовање Дејтонског споразума, а затим и због подршке на различитим нивоима коју пружа српском народу у Републици Српској. Србија је земља која се може похвалити добрим дипломатским односима са остатком свијета и више пута смо имали прилику да чујемо од стране представника државног врха да се не мијеша и никада се неће мијешати у унутрашању политику других земаља, између осталих и Републике Српске као и цијеле Босне и Херцеговине, на чему смо до сада били неизмјерно захвални.
 
Нажалост, госпођа Павићевић је прекршила политику и принцип досљедности своје земље и надамо се и вјерујемо да њена изјава не приказује званичан став Републике Србије и да се Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и Влада Републике Србије од ове изјаве и инцидента ограђују. Сигурна сам да нико од званичних представника локалне и републичке власти било са извршног или законодавног нивоа Републике Србије неће доживјети сличну непријатну ситуацију од представника Града Бијељина.
 
Посебно наглашавам да је Градоначелник Љубиша Петровић легитимно изабран за првог човјека Града на локалним изборима 2020. године, а да је своју побједу потврдио и на прошлогодишњем референдуму и то са историјским резултатом гдје се народ Семберије на свим бирачким мјестима изјаснио да за свог градоначелника жели искључиво Љубишу Петровића. Овим политичким скандалом госпођа Павићевић је заправо показала да не поштује вољу народа Семберије, и није увриједила градоначелника Љубишу Петровића, колико је изазвала гнијев и лоше реакције грађана Бијељине.
 
Као менаџер Града и просвјетни радник, сматрам да је горе описани политички испад дипломатски гаф и одраз непоштовања домаћина, те зарад минимума коректности, сматрамо да је неопходно да добијемо јавно извињење и осуду поступка државног секретара у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Ливије Павићевић.
 
С поштовањем,
 
Менаџер Града Бијељина
Проф. Татјана Пантић