Official web site of
The City of Bijeljina

Словачка традиција и кинематографија за бијељинску публику




„Словачком културном вечери“ и наступом познатог словачког фоклорног ансамбла „Магдаленка“, бијељинској публици је представљен дио културе овог народа, а као увод у концерт, приређена је дегустација словачких гастрономских специјалитета. Раније током дана, чланови ансамбла „Магдаленка“ одржали су фолклорну радионицу за младе чланове Удружења Словака и све заинтересоване грађане.

Догађају је присуствовао и амбасадор Словачке Републике у Босни и Херцеговини Роман Хлобењ који је појаснио да из Бијељине креће својеврсни словачки културни караван по БиХ у оквиру којег ће бити организиовани слични догађаји у Фочи, Мостару и Сарајеву. Амбасадор је појаснио да Амбасада озбиљно схвата културну дипломатију, а да je Бијељина изабрана за полазну тачку јер овдје живи најбројнија словачка заједница у БиХ.

Предсједник бијељинског Удружења Словака „Јурај Јаношик“ Данијел Штефек је истакао да ово Удружење спроводи низ активности, а за 22. септембар је најавио обиљежавање 15. годишњице од завршетка изградње Словачке евангеличке цркве у Бијељини, саграђене уз подршку Града Бијељина, Словачке амбасаде у БиХ и низа донатора.

Одржавање Словачке културне вечери подржао је Град Бијељина, у чије име је савјетник Градоначелника Радослав Остојић захвалио амбасадору Хлобењу и његовом тиму на представљању словачке културе Бијељинцима.
- Ово је својеврстан наставак манифестације „Бијељина је свијет“ коју смо имали за Пантелинске дане. Словачка заједница у Бијељини је дуго времена дио семберског националног мозаика и Град Бијељина са задовољством подржава њихов труд да сачувају своју културу, а посебно нам је драго што и Словачка амбасада доприноси томе - истакао је Остојић.

У оквиру овог културног каравана, у четвртак и петак, 19. и 20. септембра од 19.00 часова, у Центру за културу „Семберија“ биће приказане најпознатије словачке комедије „Домаћица“ и „Никад није касно“, па ће публика моћи да се упозна и са словачком кинематографијом. Филмови су титловани, а улаз је бепслатан.