Official web site of
The City of Bijeljina

У Бијељини обиљежен Дан побједе над фашизмом


 
Полагањем вијенаца на спомен-бисте народних хероја у Градском парку, у Бијељини је данас обиљежен Дан побједе над фашизмом.

Осим градоначелника Љубише Петровића са сарадницима, вијенце су положили и представници бијељинског СУБНОР-а и потомци и поштоваоци бораца НОР-а.

Обраћајући се присутнима, Градоначелник је напоменуо да је друштво на глобалном нивоу данас суочено са мноштвом друштвено негативних појава, попут нацизма и фашизма, те да је то јасан сигнал да изнова и изнова морамо пропагирати поруке мира и слободе. Петровић је подсјетио и на многобројне жртве које је наш град тада уградио у темеље слободе.

 
- Храбри слободарски народ Бијељине и цијелог региона је, у прошлости, дао огроман допринос слободи, те је 9. маја 1945. године дошло до велике побједе цијелог човјечанства - подсјетио је Петровић и додао да, као припадници слободарског народа, подржавамо сваки облик борбе против нацизма и фашизма, јер само удруженим снагама  можемо сачувати слободу.
 
Он се осврнуо и на важност  образовног система путем којег младе генерације морају учити о величини жртава које су пале за слободу, јер захваљујући онима који су за слободу дали оно највриједније - живот - данас имамо могућност да се развијамо и напредујемо у сваком погледу.

Што се тиче доприноса локалне заједнице очувању сјећања на велику борбу за слободу, градоначелник Петровић је рекао да ће Градска управа дати свој допринос обнови постојећих спомен-обиљежја и чувању сјећања на бројне значајне  историјске догађаје.

Предсједник Градске скупштине СУБНОР-а, потомака и поштовалаца Бијељина, Михајло Видић, нагласио је важност његовања културе сјећања на све жртве пале за слободу.

 
- Обиљежавање данашњег датума је веома важно, јер смо свједоци да постоје покушаји да буде омаловажен допринос одрђених снага борби за слободу. Југословенски народи су имали једнан од најјачих покрета отпора у Европи, а Семберија је дала 1206 жртава у партизанским једниницама. Због свих тих чињеница, важно је његовати културу сјећања на пале жртве, јер нико нема право да коригује историјске чињенице - рекао је Видић.