Official web site of
The City of Bijeljina

УТВРДИТИ ОДГОВОРНОСТ ЗА ПОЈАВУ И ШИРЕЊЕ АКС


 
 
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде упорно врши замјену теза, реагујући на изјаве челника Градске управе која није, нити ће икада бити, против вршења контрола.
 
- Напротив, ми подржавамо контроле ветеринарских инспектора, али нека то буду контроле свих субјеката који су били захваћени АКС, а не само оних најситнијих. Инспекторима је на располагању низ других мјера, прије репресивних, које треба примјењивати само у случају крајње нужде – када други механизми не дају резултате – рекао је Сретен Вучковић из градског Одјељења за пољопривреду и додао да је Министарство је својим текстом признало да је одговорно за појаву АКС, те да је свима јасно да је управо због те одговорности и преузело обавезу да изврши исплату настале штете.
Градска управа има сазнања да је дошло до увоза одеђеног броја прасади који се, тобоже, налазе у карантину. Међутим, реалност је та да су спорна прасад, заправо, директно распоређени по фармама и да нису ни улазила у карантин. Министар је на састанку у Подручној канцеларији Привредне коморе у Бијељини такође изјавио како је упознат са спорним увозом и кршењем мјере карантина. Нажалост, нико није нашао за сходно да провјери да ли карантин стварно постоји, ни како се проводи, али су органи итекако спремни да врше контроле најситнијих пољопривредних произвођача и да евентуалну појаву АКС пребаце на њихова леђа. Такође се нигдје не може чути ни прочитати информација о томе колико је узорака узето од прасади који су увезени и која је референтна установа извршила те анализе.
 
- Народ каже „на вука вика, а лисице месо једу“ овдје је вика на дивље свиње иако је санитарни одстрел обезбиједио узорке који су показали незаражено месо, али је зато увоз и даље неконтролисан.  С тога престаните кривити оного који у овој цијелој ситуацији „нит` је лук јео, нити мирисао“ већ кривите праве и ставрне кривце и не само то, него их процесуирајте и осудите. Када од њих направите примјер, видјећете да га други неће слиједити. Kрајње је вријме да схватите да се против АКС локална и републичка власт морају борити заједно, раме уз раме, а не да нас упорно заобилазите, јер нас не можете заобићи због народа који уз нас стоји. Издигните се изнад страначке политике и будите у функцији народа који нас све са својих нејаких леђа издржава – био је јасан Вучковић.