Official web site of
The City of Bijeljina

ИНИЦИЈАТИВА ЖРТАВА НАСИЉА - ПЕТРОВИЋ НАЈАВЉУЈЕ ПРОШИРЕЊЕ ПРАВА


 
Градоначелник Љубиша Петровић присуствовао је данас у Бијељини форуму на којем је било ријечи о могућностима реинтеграције и ресоцијализације у заједницу жана жртава насиља. Форум је организован од стране Фондације „Лара“, а представља дио пројекта под називом „Проактивни грађани и грађанке.“

Говорећи о озбиљности проблема насиља над женама, Градоначелник је нагласио да је потребно подићи свијест јавности о томе, те да су ресоцијализиција и реинтеграција жртава породичног насиља први кораци ка њиховом опоравку.

-  Данашња дискусија је била врло корисна, а пројектне активности које смо провели заједно са „Ларом“ и другим невладиним организацијама, које су проведене у 16 мјесних заједница, укључиле су велики број наших грађанки. Закључак је да ће у наредних петнаестак дана бити организован иницијални састанак у вези са иницијативом о увођењу сталног новчаног примања за жртве породичног насиља, а уједно и за разматрање питања бесплатног продуженог боравка и боравка у вртићу дјеце жртава насиља - појаснио је Патровић.

Он је најавио да ће, обзиром да ова права нису планирана буџетским оквиром, сигурно бити упућена у процедуру путем нацрта ребаланса, како би биле створене могућности за оснаживање жртава насиља.

Осврћући се на досадашње активности, Наташа Куртума, водитељ канцеларије Фондације „Лара“, је истакла да се нада да ће иницијатива која је предата преходне седмице Градској управи бити размотрена и усвојена.

- Иницијативa се тиче унапређења права у области социјалне заштите жртава насиља у породици, тачније бесплатног продуженог боравка и боравка у вртићу дјеце жена жртава насиља. Пројекат је подразумијевао подизање свијести јавности кроз константне промотивне активности, уличне акције, дијељење информативних летака, а имали смо и састанке са женама у руралним подручјима, састанке са младима - рекла је Куртума и додала да су рађене анализе и мониторинг акционог плана и Одлуке о проширеним правима и услугама у области социјалне заштите из које је проистекла ова иницијатива.