Official web site of
The City of Bijeljina

ДАН ГРАДА – ОБНОВЉЕН СПОМЕНИК ГИМНАЗИЈАЛЦИМА СТРАДАЛИМ У НОР-у И ОДАТА ПОШТА БОРЦИМА



У дворишту Основне школе „Свети Сава“  у Бијељини данас је, поводом обиљежавања Дана града, откривен обновљени споменик посвећен ђацима и професорима бијељинске Гимназије који су страдали током Народно-ослободилачког рата. Након тога је, у Центру за културу „Семберија“, одржана свечана академија и пријем за делегације СУБНОР-а и удружења бораца и поштовалаца из Републике Српске, других дијелова БиХ, Србије и Хрватске, након чега је положено цвијеће и на споменике народним херојима у Градском парку.

Полагању вијенаца и откривању споменика је, између осталих, присуствовао и грдаоначелник Љубиша Петровић.

Том приликом Градоначелник је рекао да Бијељина данас, по традицији, слави Дан града, у спомен на 24. септембар 1943. године, када је први пут ослобођена од фашистичког окупатора.

- На данашњем пријему, заједно сасвим делегацијама СУБНОР-а, које долазе из других локалних заједница Републике Српске, БиХ, Србије, Хрватске, имамо част да подијелимо мисли и слободарске идеје, те истакнемо да сви будући нараштаји треба да имају на уму да је очување мира и слободе главни задатак свима нама. Само на тај начин, у мирнодопским условима, можемо напредовати и развијати се на свим пољима - казао је Петровић.

Осврнувши се на турбулентну историју, истакао је да морамо подржавати сваки облик борбе против фашизма, јер је та идеологија нешто најгоре са чиме се човјечанство сусрело.

Предсједник Скупштине Града, Александар Ђурђевић, честитао је свим суграђанима Дан града Бијељина и рекао да не смије бити заборављена ниједна жртва пала за слободу и опште добро, те да све оно што се десило у прошлости треба свима да буде наук и лекција, како се то више не би поновило.

Слободан Шобић, потомак учесника Другог свјетског рата, изабран за председника Савеза удружења бораца НОР-а Републике Српске, истакао је важност чувања од заборава свега што је постигнуто у борби против фашизма.

- Настојимо да младим људима, потомцима и потомцима наших потомака приближимо чињенично стање које се везује за једну епоху која се не може и не смије заборавити - рекао је Шобић.

Михајло Видић, предсједник Градске скупштине СУБНОР-а, потомака и поштовалаца Бијељина, рекао је да је данашњи датум један од најважнијих у историји нашег града.

- Око двије хиљаде људи са подручја Семберије је дало животе за слободу. Они заслужују да се чува сјећање на њих, а данашњи скуп, на којем смо угостили делегације из свих крајва земље и окружења, представља најбољи одраз наше активности у циљу  чувања од заборава свега онога што су преци учинили за нас - напоменуо је Видић.