Official web site of
The City of Bijeljina

У ЦРЊЕЛОВУ ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА ДАНИ ПОВРЋА



Данас је у Горњем Црњелову одржана једанаеста по реду манифестација Дани поврћа, која је већ увелико прерасла у традиционалну манифестацију и добра је прилика да се пољопривредни произвођачи сусретну и подијеле своја искуства. 

- Након двогодишњег прекида изазваног пандемијом вируса Корона, са задовољством смо се ове године поново окупили на Данима поврћа у Горњем Црњелову и са жељом да ова манифестација прерасте у догађај регионалног карактера, рекао је из Одјељења за пољопривреду Сретен Вучковић. 
- Ове године учествовало је око 50 излагача, обогаћујући изложбени простор својим пољопривредним производима али и неким облицима прерађевина из домаће дјелатности, додао је Вучковић.

Представник Пољопривредне задруге „Повртарство“ Мићо Живић истакао је како су и у Црњелову, као и у другим мјестима, суша и високе температуре донијеле  одређену штету усјевима, међутим те штете нису енормне захваљујући системима наводњавања које мјештани Црњелова користе. Додао је још и да ће се у овој сезони већи дио њихових производа реализовати на тржишту Словеније и Хрватске, али да проблем праве тржишне цијене које диктирају велики произвођачи, најчешће из Србије, а којима је тешко покрити своје трошкове и остварити адекватан приход.

Директор Аграрног фонда Златан Лазаревић сложио се да је главна тема интересовања пољопривредних произвођача свакако је суша. Лазаревић је рекао да су Влада Републике Српске и Министарство пољопривреде формирали седмочлани тим за процјену стварно настале штете од суше и предлагање мјера за превазилажење ових потешкоћа. Акцент у овој причи биће стављен на кукуруз, соју, дуван и поврће, будући да су то културе које сада приспјевају и које су сушом највише погођене. Лазаревиће је искористио прилику да пренесе апел Владе РС на пољопривредне произвођаче да користе полисе осигурања усјева.