Official web site of
The City of Bijeljina

Партнерством до бољег положаја особа са инвалидитетом


 
Поводом 3. децембра, међународног Дана особа са инвалидитетом, у Бијељини је одржан округли сто на тему „Партнерством до бољег положаја особа са инвалидитетом“, у склопу реализације Локалног плана акције у области инвалидности.
 
Овај скуп је резултат заједничког дјеловања Коалиције организација особа са инвалидитетом „Колоси“, Градске управе и партнерских установа и удружења.
 
Осим представника Градске управе на челу са градоначелником Љубишом Петровићем и Коалиције „Колоси“, скупу су присуствовали и Омбудсман за дјецу Републике Српске, представници Центра за социјални рад, предузећа „Патриот“, Градске организације Црвеног крста Бијељина, Удружења „Бијељинска дјеца сунцокрети“ и Удружења жена са инвалидитетом "Импулс".
 
Милорад Јовић из Коалиције „Колоси“ је представио тренутну ситуацију на подручју Града Бијељина која је везана за положај особа са инвалидитетом, а потом је услиједила дискусија која је укључивала приједлоге могућих начина отклањања проблема са којима се сусрећу особе са инвалидитетом.
 
Градоначелник Љубиша Петровић је сарадњу Града Бијељина и „Колоса“ је оцијенио као одличну и нагласио да је Коалиција, захваљујући свом раду, постала препознатљива много даље од наше локалне заједнице.
 
- Све то говори у прилог чињеници да треба да будемо поносни на оно што су постигли и на сам начин дјеловања. Изазови данашњице су велики, а мора се  учинити све у погледу јачања капацитета и људских ресурса и техничких средстава - рекао је Петровић и додао да се, према постојећој Одлуци, подразумијева инклузија свих актера, поштујући и унпређујући критеријуме, који су у свакој одлуци изузетно осјетљива материја, како не би дошло до било каквог, па и најмањег пропуста. Једноставно речено - битно је да Одлука буде основа за позитивне резултате на терену, прије свега задовољство корисника, без обзира на тешке изазове свакодневнице - поручио је Петровић.
 
Осврћући се на активности из претходног периода, градоначелник Бијељине је рекао да се са Центром за социјални рад и Центром за ментално здравље разматрало и рјешавање питања психо-социјалне рехабилитације, како би био ублажен прелазни период када је ријеч о боравку у психијатријским болницама. Бијељина ће са задовољством, али и изазовима који слиједе, бити први град у Републици Српској који се бави овом проблематиком.
 
Он је акценат ставио и на проблем особа обољелих од дијабетес мелитуса типа 1 и истакао да ће Град за особе до 18 година, односно до 26 година за оне који се школују, на годишњем нивоу покрити у потпуности трошкове сензора за мјерење нивоа шећера у крви.
 
- Биће повећана старосна граница за наше младе суграђане обољеле од дијабетес мелитуса типа 1. То је тзв. младалачки тип дијабетеса. Најидеалније би било да граница буде 30 година старости. Биће размотрен буџетски оквир за ову намјену, пошто буде утврђен и тачан број суграђана обољелих од ове болести - најавио је градоначелник.
 
Он је истакао и да је у процесу „распакивања“ Одлуке о проширеним правима из домена социјалне заштите, изузетно важно сагледавање чињеница. 
 
Петровић је нагласио да морамо учинити све и у погледу медијског промовисања хранитељства, таеда је веће ангажовање потребно и у погледу проширивања праксе постојања персоналног асистента за ученике са потешкоћама у развоју.
 
За дјецу са потешкоћама у развоју је веома важна и радно-окупациона терапија, а као примјер је наведена идеја угоститељског објекта у којем би радиле особе са потешкоћама у развоју. У великом броју градова у окружењу је то пракса која је заживјела одавно, тако да би и Бијељина могла да слиједи исти примјер.
 
Примјер добре праксе у Бијељини је и ангажовање Црвеног крста по питању бесплатног превоза, специјално опремљеним возилом, особа са инвалидитетом, на дневном нивоу, како би могли несметано да обављају своје обавезе.
 
- Што се тиче запошљавања, битно је да заживи програм запошљавања особа из маргинализованих група од стране различитих послодаваца, а Град ће одговарајућим издвајањима помоћи реализацију ове идеје - појаснио је Петровић.