Official web site of
The City of Bijeljina

Тридесет година од формирања Илијашке бригаде ВРС
Парастосом и полагањем вијенаца код споменика палим борцима у Манастиру Свете Петке и свечаном академијом у Центру за културу „Семберија“ обиљежена је 30. годишњица од формирања Илијашке бригаде Војске Републике Српске.
 
- Годишњицу формирања Илијашке бригаде обиљежавамо сваке године у Бијељини, уз помоћ удружења „Пријатељи Илијаша“. Број припадника бригаде се мијењао и кретао се од 3.500 до 7.000 бораца. Наш ратни пут био је јако тежак и имали смо много погинулих и рањених сабораца. Годишњице формирања бригаде су прилика да се борци Илијашке бригаде, као и некадашњи становници Илијаша, окупе и парастосом одају пошту најзаслужнијима за слободу, онима који су за њу дали животе - истакао је предсједник удружења „Пријатељи Илијаша“ Миленко Зупур.
 
Илијашка бригада имала је 539 погинулих бораца, а 1600 њених војника је рањено. Бригада је бранила зону одговорности дужине од око 150 километара.
 
- Наша бригада формирана је као круна самоорганизације српског народа Илијаша. Нашли смо се на злу мјесту у зло вријеме, јер смо бранили стратешки важну раскрсницу путева из средње Босне и тузланске регије ка Сарајеву, а конфигурација терена нам никако није одговарала. На нас су покретане многе офанзиве, а само у последњој нас је нападало 23 хиљаде непријатељских војника - нагласио је некадашњи командант Илијашке бригаде Божидар Савић.
 
Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић сматра да је данас највиши патриотизам памћење историје Републике Српске и њено преношење на будуће нараштаје, како нам се трагични догађаји из прошкости не би понављали и да више не страда ни једна невина жртва.
 
- Помолили смо се за спас и вјечни смирај душа палих бораца Илијашке бригаде, а свеча академија у част годишњице њеног формирања нас опомиње да никада не заборавимо ниједног борца Војске Републике Српске - додао је градоначелник Петровић.
 
На свечаној академији наступили су бесједници и црквени хор „Свети краљ Владислав“, а специјални гост била је група „Београдски синдикат“.
 
- Ово је по свему једна посебна бригада. Посебна је по борбеном окружењу које је имала, једна је од бригада Војске Републике Српске са највећим процентуалним удјелом палих бораца према броју припадника и одбила је преко 35 непријатељских офанзива. Илијашани су данас расути по свијету, али су и сложни и сваке године се окупљају овдје у Бијељини, гдје их је највише створило нови дом - министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић
 
Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац нагласио je да је Илијашка бригада оставила убједљив траг у Војсци Републике Српске и да су њени војници симбол храбрости и стабилности.
 
- У рату је успјела да сачува огњишта српског народа сарајевског краја, али, нажалост, према Дејтонском споразуму њена територија је припала непријатељу и становништво је морало напустити своје домове. У нама је остала дубоко урезана њихова борба за слободу и Републику Српску - додао је министар Кошарац.