Official web site of
The City of Bijeljina

Омбудсман за дјецу: потребан системски приступ рјешавању проблема малољетничког коцкањаУ Републици Српској не постоје надлежни ресори, субјекти заштите, нити икакви подаци о учешћу дјеце у играма на срећу и њиховом штетном дјеловању на психофизички развој младих, показало је истраживање Омбудсмана за дјецу Српске, представљено данас у Бијељини.
 
Омбудсман за дјецу Републике Српске Драгица Радовић је истакла да је у окружењу законима одређена удаљеност на којој објекти за игру на срећу морају бити од васпитно-образовних установа, али да то није случај у Републици Српској и рекла да је у Извјештају садржана препорука да Влада и ресорна министарства да, у оквиру својих овлаштења, анализирају да ли објекти у којем се организују игре на срећу могу бити у близини васпитно-образовних установа.
Она је нагласила да Законом о играма на срећу Републике Српске млађим од 18 година забрањено учеше у тим играма и улазак у просторије у којима се организују.
Радовићева је нагласила да би инспекције морале да контролишу ову област и да, с времена на вријеме, представе податке о броју дјеце која учествују у тим играма.
Радовићева је напоменула да је став стручњака да учешће дјеце у тим играма утиче и на њихово занемаривање личних обавеза, како у породици, тако и у школи, а стичу и погрешно мишљење о материјалним вриједностима.

 
Замјеник Омбудсмана за дјецу Јованка Вуковић је истакла да је један од главних разлога за раширеност овог проблема лак приступ малољетника коцкарским објектима:
- Недавним измјенама Закона о играма на срећу омогућено је да се аутомати за игре на срећу поставе у угоститељским објектима и тиме се дјеца подстичу да учествују у играма на срећу, у почетку за ситан новац. Додатни проблем је ако се чланови породице коцкају и у тим случајевима је васпитно-образовном систему још теже да утиче на промјену навика дјетета – појашњава Вуковић. 

- У пракси имамо све више случајева да се дјеца јављају на лијечење од болести зависности од коцкања. Потребна је примарна превенција како не би долазило до тих случајева. Веома је важно да кладионице не буду у близини школа, али то неће у потпуности спријечити дјецу да одлазе у ове објекте. Коцка је једна од најтежих зависности у пракси, теже се лијечи него зависност од наркотика. Неопходно је оснажити породицу и друштво да реагују на овакве проблеме, а након тога да институције пробају ријешити тај проблем, иако га није могуће у потпуности искоријенити – био је јасан Олег Грубач, психијатар у Дому здравља Бијељина.

​- Објекти за игру на срећу раде легално, али интерес појединаца не може бити важнији од здравља омладине и цијеле заједнице. Извјештај Омбудсмана нуди основу за интегрални приступ рјешавању проблема и у тај процес треба укључити што више друштвениих чинилаца, почев од породице, преко школа, инспекцијских органа, полиције, Центра за социјални рад, а Градска управа ће преко надлежних одјељења да се укључи и подржи превентивне активности како бисмо умањили проблем коцкања малољетника – најавио је шеф Кабинета Градоначелника Младен Арсеновић.