Official web site of
The City of Bijeljina

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПЕТРОВИЋ ПОСЈЕТИО ГРАДИЛИШТЕ СТАНОВА ЗА РОМЕГрадоначелник Љубиша Петровић посјетио је у насељу Финцов салаш локацију на којој се граде станови за за још шест социјално угрожених ромских породица и овом приликом указао на важност збрињавања националних мањина и омогућавања једнаких услова живота, као и поштовања људских права за све грађане на подручју Града Бијељина.

„Захваљујем швајцарском „Каритасу“, Министарству за људска права и избјеглице БиХ и Удружењу „Отахарин“ на наставку овог заједничког  пројекта стамбеног збрињавања Рома. Ово је већ друга зграда која се овдје гради и Градска управа суфинансира је са 140.000 конвертибилних марака“, истакао је Петровић и додао да су већ обезбијеђена средства и за наставак овог пројекта који подразумијева четири стамбене зграде за 24 ромске породице, а укупно ће коштати више од 1,5 милиона марака.
Породице које би до краја године требало да се уселе у нове станове не крију радост због тога. Међу задовољнима је и Дејан Мићић, који је прије шест мјесеци коначно добио свој кров над главом.

“Одрастао сам без оба родитеља. Захваљујем Градској управи , Удружењу „Отахарин“ и свима који су омогућили да добијем свој нови дом, јер ово ми много значи. Било је тренутака када сам спавао у парку и на аутобуској станици. За мене је ово велико богатство, јер сада када спавам у свом стану, више немам страх да ће ме неко напасти“, каже Мићић, чија је неиспуњена жеља да још добије било какав посао и тако себи обезбиједи егзистенцију.

Менаџер у „Каритасу“ из Швајцарске, Бакир Омукић, нагласио је да ова организација већ неколико година успјешно сарађује са Градском управом Бијељина и Удружењем „Каритас“, када је ријеч о стамбеном збрињавању Рома.

„Већ имамо одобрена финансијска средства за наредну годину, а она ће бити утрошена за пројекат интегралног приступа, који обједињује стамбено збрињавање, запошљавање, изградњу ромске заједнице и њихово образовање“, најавио је Омукић и појаснио да би овај пројекат требало да почне до краја године, а завршен до 2025.

Предсједник Удружења грађана за промоцију образовања Рома „Отахарин“  Драган Јоковић навео је да ће ово Удружење настојати да се породицама које добију станове обезбиједи и посао у „Агро-плану“, предузећу које се бави узгојем органског воћа и поврћа.