Official web site of
The City of Bijeljina

ПОЧЕО ЈЕ БН КЛАСИК ФЕСТ




Концертом пијанисте Невена Шобајића у Соколском дому је синоћ свечано отворен други по реду БН КЛАСИК ФЕСТ. Организатори овог догађаја су Града Бијељина и УПМРС „Музика Арто“.

Обраћајући се присутнима, савјетник Градоначелника, Радослав Остојић, изразио је задовољство што је и ове године Град Бијељина покровитељ једног оваквог догађаја који ће, сасвим сигурно, прерасти у традицију, јер класична музика у Бијељини има своју публику која је, из године у годину, све бројнија.

Никола Перковић, ванредни професор хармонике на Факултету уметности у Нишу, је истакао да је за њега учешће на БН КЛАСИК ФЕСТУ велика част, јер је ријеч о културном догађају едукативног карактера и мјесту инспиративних сусрета ученика, студената, професора музичких школа и Академија из Републике Српске и региона,

Он је похвалио организаторе на челу са Грдаском управом Града Бијељина који се труде да у својој локалној заједници промовишу класичну музику, те, посебно младима, приближе ову врсту умјетности.

- У ери нових технологија у којој су, захваљујући различитим медијским садржајима, њихова опредјељења често упитна, музички догађаји овог типа могу бити одличан начин да им покажемо да избор може бити и другачији - рекао је Перковић.

Магистар Александра Радосављевић, професор клавира у Музичкој школи „Стеван Стојановић Мокрањац“ и предсједник УПМРС „Музика Арто“, упоређујући прошлогодишњи БН КЛАСИК ФЕСТ са овогодишњим је нагласила да је овог пута концепција измијењена, јер је прошле године акценат био на музичким радионицама, а ове године је тежиште на концертима.

- Ове године на Фестивалу учествује око 70 извођача из Србије, Хрватске, Републике Српске и Федерације БиХ који ће за бијељинску публику изводити најпознатија дјела класичне музике. Истовремено, циљ оваквих музичких сусрета је афирмација младих талената и унапређење њихових знања путем бројних мајсторских радионица и предавања која ће бити одржана током четири дана трајања БН КЛАСИК ФЕСТА - појаснила је Радосављевић. 

Фестивал ће трајати до 10. марта, а улаз на све фестивалске догађаје је бесплатан.