Official web site of
The City of Bijeljina

УМЈЕСТО ДА ПОМАЖЕ – МИНИСТАР КАЖЊАВА



Kао што је то раније и најављено из Министарства пољопривреде  шумарства и водопривреде, отпочела је акција провођења инспекцијског надзора у свим домаћинствима у којима су вршене еутаназије свиња због афричке куге, како би се утврдило поштовање забране обнављања сточног фонда. 

- Досадашњи подаци са терена говоре да су новчане казне које се за овај прекршај пишу све, само не симболичне. Наиме, за посједовање само једне свиње казна гласи на 500 конвертибилних марака, иако је јасно да је животиња набављена за конзумацију у домаћинству, односно за прехрамбене потребе породице, што довољно говори о репресивности ових мјера. Ми смо од почетка апеловали на надзорне органе да узму у обзир озбиљност сваког појединачног почињеног прекршаја, али и чињеницу да су поједини домаћини и по неколико мјесеци чекали исплату одштете, док неки још увијек чекају. Уколико је смисао обештећења Република нашла у томе да ће сва та средства вратити у републичку касу писањем оваквих казни, онда је апсурдно и било обештећивање на првом мјесту. Наравно, овде не говоримо о оним узгајивачима који су набавили већи број грла намијењен промету, него искључиво о онима који су набавили животиње за личне, односно породичне потребе - рекао је Сретен Вучковић из градског Одјељења за пољопривреду.

Битно је напоменути да се провођење надзора ради искључиво по налогу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Републичког кризног центра и Републичког инспектората, дакле Град није налогодавац ових инспекцијских надзора. Такође, битно је скренути пажњу на чињеницу да се приход од наплате ових прекршаја слива у републичку касу, а не у касу Града Бијељина.