Official web site of
The City of Bijeljina

Град спреман за одговорну и ефикасну примјену Закона о легализацији бесправно изграђених објеката




На конференцији за новинаре одржаној данас у Грдаској управи било је ријечи о једној од најактуелнијих тема претходних неколико дана - Закону о легализацији бесправно изграђених објеката, чије измјене и допуне су усвојене на недавној сједници Народне скупштине Републике Српске.
Стручни савјетник у градском Одјељењу за просторно уређење Борјан Максимовић најавио је да ће ово Одјељење пружити максималну подршку одговорној и ефикасној примјени недавно измијењеног и допуњеног Закона.

Легализација нелегалних објеката представља један од највећих урбанистичких проблема у Републици Српској, а у Бијељини је веома изражен, посебно због чињенице да је ово један од центара у којем се догодио највећи прилив становништва изазван ратним дешавањима прије три деценије. 

Максимовић је појаснио да у Бијељини тренутно постоји преко седам хиљада нелегалних стамбених објеката, али да је тај број далеко већи, ако се у узме у обзир да се под појмом објекта подразумијева зграда, помоћни објекат, економски објекат, објекти путне и водне инфраструктуре, пољопривредни објекти и слично.

Он је напоменуо да је било покушаја да се у Скупштини дјелује амандмански, те да је било планирано да сви објекти буду обухваћени измјеном и допуном Закона, али одлучено је да се нове одредбе односе само на индивидуалне стамбене  и индивидуалне стамбено-пословне објекте површине до четири стотине метара квадратних.

- Да су амандмани усвојени, сви објекти, без обзира на намјену и површину, буду предмет ове легализације. На овај начин би било ријешено горуће питање када је ријеч о нелегалној градњи у Бијељини - био јасан је Максимовић и додао да је тренутно ријешен проблем за само један дио објеката, тј. један дио захтјева за легализацију.

Он је додао да ће Град Бијељина, у складу са својим надлежностима, дати и додатну подршку примјени измијењеног и допуњеног Закона о легализацији, тако што ће бити измијењена Одлука о субвенционисању, на основу чега ће ратни војни инвалиди прве и друге категорије и породице погинулих бораца имати могућност за потпуно бесплатну легализацију.

За разлику од претходних верзија закона којима је ова област регулисана, овај Закон легалним проглашава све објекте који су изграђени до 1991. године, односно, индивидуалне стамбене објекте и стамбено-пословне објекте, али и помоћне објекте који су изграђени до 2013. године. Дакле, сви остали објекти других намјена, који не спадају у наведене категорије, неће бити сматрани легално изграђеним објектима, али то значи да сви грађани, ступањем на снагу овог Закона, имају легалне објекте који су изграђени до 1991, односно 2013. године.

Шеф Одсјека за легализацију у Одјељењу за просторно уређење Душан Савић је појаснио да је потребно да се легалност објекта верификује у одређеном поступку код органа надлежног за просторно уређење. 
- Грађани ће имати обавезу да поднесу захтјев за утврђивање легалности  тих објеката и у поступку ће добијати одговарајуће рјешење  којим се утврђује легалност. Овакво рјешење је значајно, јер за индивидуалне стамбене и стамбено-пословне објекте до четири стотине метара квадратних мијења грађевинску и употребну дозволу, док за остале објекте изграђене до 1991. године представља замјену само за грађевинску дозволу и основ за издавање, касније, употребне дозволе - појаснио је Савић.

Дозвола ће представљати доказ о легалности објекта и основ за упис таквих објеката у јавне евиденције о непокретностима. Као такви - објекти могу бити дио правног промета (предмет продаје, залагања, насљеђивања), чиме ће бити повећана и њихова вриједност на тржишту.

Савић је поновио да се ова легализација не односи на објекте који су изграђени од 1991. до 2013. године, а не спадају у категорију индивидуалних стамбених и стамбено-пословних објеката и рекао да је пресјек направљен јер је орто-фото снимање за цијелу Српску начињено у периоду 2012. и 2013. године, те да се тај снимак користи као доказ постојања тих објеката.