Званична интернет презентација
Град Бијељина

Завршити експропријацију прије почетка радова

Градска управа Града Бијељина спроводи припремне активности потребне за почетак регулације тока ријеке Јање.

- За почетак радова у оквиру прве фазе уређења корита ријеке Јање потребно је уредити имовинско-правне односе узводно од магистралног пута Бијељина-Зворник у дужини од 850 метара. На траси уређења корита у том дијелу приобаља је 60 парцела од којих је 57 у приватном власништву, а на три парцеле су путеви и оне су власнишву Града Бијељина. Тренутно се воде разговори о експропријацији са Савјетом мјесне заједнице Јања и власницима парцела, а за експропријацију у овом дијелу мјесне заједнице у градском буџету је обезбијеђено пола милиона конвертибилних марака, прецизирао је Томица Стојановић, начелник градског Одјељења за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине.

Процјену вриједности земљишта врши Дирекција за изградњу и развој Града по подацима из Пореске управе - у петој, односно шестој грађевинској зони цијена ће износити 15 КМ по квадратном метру земљишта, 1,5 КМ за пољоприивредно земљиште, а цијена грађевинских објеката је 585 КМ по квадратном метру.

На цијелом обухвату на којем ће бити изведено уређење корита ријеке Јање, у дужини од осам километара биће потребно експроприсати 320 парцела за шта ће Градској управи, према процјени, бити потребно око 1,5 милиона КМ:- Град је обезбиједио трећину овог износа. Обратили смо се Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и Фонду солидарности и очекујемо да они финансијски подрже овај важан пројекат, изразио је своје очекивање Стојановић.