Званична интернет презентација
Град Бијељина

Бијељина добила буџет за 2016. годину

На 39. сједници градског парламента данас је усвојен буџет за 2016. годину, у висини од 46.993.000 конвертибилних марака, што је за 950 хиљада КМ мање у односу на Нацрт буџета за 2016. годину.

Због измјене Закона о пореској стопи на непокретност, која је смањена са 0,25 на 0,20 одсто и усклађивања коефицијента ПДВ-а који припада Бијељини, са Министарством финасија РС усаглашен је буџет који је нижи од оног који је Нацртом планиран. Такође, због одлуке Уставног суда РС да поједини регулациони планови иду поново на усвајање у градску скупштину, планирани приходи које Град добија на основу грађевинске ренте и уређења грађевинског земљишта су смањени у односу на 2015. годину.

Буџет од 47 милиона КМ је реалан и у доброј мјери развојни, нагласио је Милорад Софренић, начелник Одјељења за финансије.

-Амандмани које је опозиција предложила данас су радикални и не могу се усвојити јер је буџет већ усаглашен са Министарством финансија, политичким партијама и руководиоцима потрошачких јединица трезора. Прилику за то опозиција је имала током јавне расправе која је трајала 25 дана, када су могли да се изјасне и изнесу своје захтјеве, истакао је Софренић.

У 2016. години планирано је око 8 милиона КМ за капиталне пројекте, а пет и по милона КМ предвиђено је за враћање кредита који су у ранијем периоду утрошени на капиталне инвестиције, што значи да је око 25 одсто буџета предвиђено за развој.

Буџетом за 2016. годину планирано је и да се за милион и 450 хиљада КМ умањи дефицит од 6,7 милона КМ из 2012.