Званична интернет презентација
Град Бијељина

Стамбено збринуто десет породица

Уручивањем кључева новосаграђених кућа породицама Рајке Квргић у Пучилама и Џемиле Препић у Јањи данас је симболично означен завршетак прве половине пројекта стамбеног збрињавања двадесет социјално угрожених, повратничких и избјегличких породица на територији Града Бијељина. Пројекат је дио процеса подршке трајним решењима ревидиране стратегије Анекса VII Дејтонског мировног споразума, а финансиран је од стране Европске Уније и UNHCR, уз подршку организације "Хилфсверк Аустриа", Града Бијељина и Министарства за људска права и избјеглице БиХ.

Породице Квргић и Препић су до изградње нових кућа живјеле у изузетно тешким материјалним и породичним условима. Рајку је напустио муж чим је сазнао да је њихова кћерка тешко болесна. На ову муку се надовезало избјеглиштво и немаштина јер кћеркина болест захтјева цјелодневну његу, а једини извор прихода им је додатак за туђу његу и помоћ и повремена хуманитарна помоћ.

Џемилин муж је умро и она је остала сама са троје дјеце, са дјечјим додатком као јединим редовним извором прихода и скромном зарадом од производње поврћа под пластеником.

Предајући кључеве, градоначелник Бијељине Мићо Мићић је подсјетио да је Град Бијељина раније купио плац породици Квргић на којем су поставили монтажну кућу. Истакао је и да локална управа редовно подржава овакве хумане пројекте:

- Као најуспјешнији приступ трајном стамбеном збрињавању социјално угроженог становништва показала се сарадња више донатора. Овим људима је била потребан помоћ хуманих организација и људи да би им колико-толико олакшали услове живота. Нажалост, бројне су породице којима је потребна оваква помоћ, поготово после прошлогодишњих поплава. Наставићемо са нашим напорима да што већи број њих добије нови кров над главом, најавио је градоначелник Мићић.

Представник "Хилфсверка" Азема Авдушиновић је појаснила да је овај пројекат дио ширег пројекта који се спроводи у десет локалних заједница у БиХ. У овом пројекту "Хилсферк" је преузео активности стамбеног збрињавања избјеглог, повратничког и социјално угроженог становништва и стварање услова за економску одрживост породица које посједују радне способности или ресурсе попут обрадивог земљишта. Вриједност пројекта за подручје Града Бијељина, односно, изградње двадесет стамбених објеката је око 650.000 конвертибилних марака.