Званична интернет презентација
Град Бијељина

Девета Смотра археолошког филма (од 13. 2. до 6. 3. 2019. године)



СРИЈЕДА, 13. ФЕБРУАР

18,00 часова
Сензационално откриће у Бразилу. Први Американци, Sensationsfund in Brasilien. Die ersten Amerikaner
Режија: Peter Prestel, Gisela Graichen
Њемачка 2016, 43'

Публика ће путем овог филма отпутовати у јужну Америку, у сјевероисточни дио Бразила и упознати се са остацима материјалне културе и умјетности до којих су дошли археолози, а који се односе на прве људе који су живjели на овом подручју прије више десетина хиљада година.

19,00 часова
Лав – човјек, Die Restaurierung des Löwenmenschen
Режија: Uwe Krüger
Њемачка 2013, 27’

У току 2012. године у Еслингену у Њемачкој, окупила се група стручњака – археолога, музејских кустоса и рестауратора да напишу завршно поглавље археолошке приче започете 1937. године – рестаурацији Лав–човјека;, фигурине од слоноваче настале током последњег леденог доба, која је пронађена у пећини Штадел Холенштајн у југозападној Њемачкој. У неколико истраживачких кампања током последљих 70-ак година истражене су двије пећине – Штадел Холенштајн и Фогелхерд у којима су пронађени остаци материјалне културе првог модерног човјека – кромањонца чија се фигурална умјетност у слоновачи, заједно са поменутим пећинама, од 2017. године налази на УНЕСКО-вој листи свјетске културне баштине.

СРИЈЕДА, 20. ФЕБРУАР

18,00 часова
Нови осврт на Назарет: археологија и традиција
Rivisitare Nazareth: Archeologia e tradizione nel villaggio abitato da Gesù
Режија: Alberto Castellani
Италија 2017, 50'

Последњих неколико година, археолози из Енглеске, Израела и других крајева свјета интензивно раде на истраживању остатака древног Назарета и његове шире околине који потичу из римског и византијског периода. Какви су били услови живота народа који је насељавао Назарет у античко доба и како се једно мало село у то доба трансформисало у центар хришћанског ходочашћа? Одговор на ова питања данас пружа археологија.

19,00 часова
Лица Етрураца – канопске вазе из Толеа Facce di Etrusco – I Vasi Canopi di Tolle
Режија: Alessandro Barelli
Италија 2017, 32'

Путовање кроз вријеме води нас на археолошка ископавања некрополе Толе на територији Тоскане. Управо на овом локалитету пронађене су канопске посуде за које се верују да припадају Етрурској култури.

СРИЈЕДА 27. ФЕБРУАР

18,00 часова
На трагу царске палате – Пројекат Глац
Режија: Слободан Максић
Србија 2017, 25'

Филм прати српско-аустралијски тим стручњака и студената током прве кампање археолошких ископавања на локалитету Глац, код Сремске Митровице. На простору данашње Србије рођено је седамнаест римских царева. Тројица су на овом тлу подигли палате: Галерије у Ромулијани, Максимин Даја у Шаркамену и Константин на Медијани. Да ли Глац крије још једну царску палату показаће предстојеће дугогодишње аустралијско-српско истраживање.

18,30 часова
У потрази за античким Ел Дорадом
Режија: Смиљана Попов
Србија 2017, 22'

Београд крије остатке изгубљеног и давно заборављеног града старог преко 2000 година. Тај антички град се звао DEMESVM и налазио се у подножју планине Космај, гдје су се у античко доба налазили рудници олова и сребра.У овом античком граду је чувени римски император Диоклецијан одржао сабор о рударству.

19,00 часова
Археолошки локалитет „Анине“ – Villa rustica
Режија: Александар Теодоровић
Србија 2017, 16'

Овај филм прати најновија археолошка истраживања на локалитету “Анине“ у селу Ћелије код Лајковцана коме се истражује античка villa rustica, једно комплексно пољопривредно имање и занатски центар из касноантичког периода.

СРИЈЕДА, 6. МАРТ

18,00 часова
Петрус, средњовековни град
Режија: Божидар Боле Николић
Србија 2005, 30'

Средњовјековна тврђава Петрус налази се 11 километара сјевероисточно од Параћина, на узвишењу Чокоће брдо код села Забрега поред кога протиче река Црница. Њен владар, као и цијеле Петрушке области био је жупан Вукослав коме је цар Душан додијелио ову област на управу средином 14. вијека. На овом мјесту се налазило и праисторијско насеље из периода старијег гвозденог доба. У VI вијеку ту је постојало рановизантијско утврђење, подигнуто у доба цара Јустинијана, односно у вријеме обнове и утврђивања византијске власти на овом простору. У околини тврђаве Петрус у X вијеку су се населили монаси испосници. Нова тврђава је саграђена у доба династије Немањића.

18,35 часова
Игра престола, српски
витешки код
Режија: Смиљана Попов
Србија 2017, 23'

Ова филмска прича води нас у вријеме кад су обале Србије запљускивала три мора, а она била огромно царство. Звучи као почетак бајке, али биће ово права српска „Игра престола“ о најсјајнијем периоду српске државе у њеној историји, када се протезала од Дунава до Коринтског залива, од Јадранског до Егејског и Јонског мора. Јунак ове епизоде је први српски цар - Душан Силни, једини средњовековни владар и једини Немањић, сахрањен у Београду.

19,10 часова
Трајан (Traianus)
Режија: Livio Zerbini, Giovanni Ganino
Италија 2017, 26'

Трајан је био први цар којега је усвојио претходни цар с којим није био ни у каквом сродству, било рођењем или брачним везама. Такође је био други у низу петорице добрих царева који су наслеђивали један другога путем усиновљења и током већег дијела  2. вијека обезбиједили царству унутрашњу хармонију и добру владу. Осим тога, Трајан је као Хиспанац био први цар рођен у некој провинцији. Уз све већи број провинцијалаца у сенату, уздизање једног од њих на царски престо било је практично неминовно.