Документи

Вијести

Млади из Лангенхагена у традиционалној посјети Бијељини

2018-05-30

Гимназијалци из братског Града Лангенхагена су од данас у традиционалној посјети Бијељини, а пријем добродошлице за њих је организовао градски менаџер Милош Стевановић.
- Бијељина се налази у дипломатској офанзиви када је ријеч о међународној сарадњи, а данас су нам у посјети омладинци из братског Града Лангенхагена. Сарађујемо у различитим областима, а највише преко Организације „Помоћ за млади живот“ из Лангенхагена и омладинских удружења Града Бијељина. Такође, осим партнерства градских администрација, сарадња се проширила и на школство и велика нам је част што смо данас угостили гимназијалце из Лангенхагена и са њима размијенили искуства о образовању у Њемачкој. Наша сарадња ће, надамо се, бити дугорочна, на обострано задовољство и због тога су нам врло важне међусобне посјете и његовање пријатељских односа - оцијенио је градски менаџер Стевановић.
Професор математике и историје у лангенхагеншкој Гимназији Кристијане Буне навела је да очекују младе из Бијељине да дођу у посјету Лангенхагену.
- Овакве посјете су изузетно значајне за размјену искустава младих и унапређење живота омладине у оба града. Овакви сусрети су прилика за размјену позитивних идеја, с циљем побољшања квалитета живота младих - поручила је Буне.
Поред посјете Градској управи, гимназијалци из Њемачке су посјетили Манастир Тавну, а провешће и два дана на настави у Гимназији „Филип Вишњић“
Бијељина и Лангенхаген сарађују преко 20 година, а већ једанаест годинa су братски градови. Током више од двије деценије, стотине младих из два града су размјењивали посјете и углавном су били смјештени у породицама својих вршњака, јер је замисао од почетка била да се, поред партнерства градских управа, развијају пријатељства људи који живе у два града. Приликом поплава у Семберији, није изостала помоћ из овог братског града, а недавно је сарадња проширена и на реализацију пројекта у оквиру програма „Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе“ које финансира њемачко Министарство економије и економскиих односа. Овај програм је дио напора на реализацији одрживих развојних циљева предвиђених „Агендом 2030“ коју је донијела Европска Унија.
 


slika
slika
slika
slika
slika
slika