Official web site of
The City of Bijeljina

ГРАДОНАЧЕЛНИК БИЈЕЉИНЕ РАСПИСУЈЕ ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ДОДЈЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ КУПОВИНЕ СЕОСКЕ КУЋЕ СА ОКУЋНИЦОМ


Извор за фотографију: https://www.facebook.com/seloBrodac
  
Због позитивних искустава након прошлогодишњег конкурса, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић је расписао други јавни конкурс за додјелу бесповратних средстава за суфинансирање куповине сеоске куће са окућницом.

Циљ овог програма је смањење миграторних кретања становништва која доводе до депопулације у руралним подручјима Републике Српске и Града Бијељина, мотивисање сеоског становништва да остане на селу и подстицање младих да се врате на село, рjешавањем стамбеног питања, те повећање броја становника, смањење просjечне старости становништва, повећање стопе наталитета и побољшање демографске структуре, као и покретање и раст привредних активности на селу.

Руководилац градског Одјељења за пољопривреду Сретен Вучковић рекао је да подносиоци пријаве на овај Јавни конкурс могу бити супружници или ванбрачни партнери, самохрани родитељи и млади пољопривредници који испуњавају све обавезне услове прецизно прописане текстом Јавног конкурса. 

- У циљу суфинансирања куповине сеоске куће Град Бијељина додјељује износ  у вриједности од 50% од укупне вриједности непокретности која се утврђује на основу нотарски овјереног уговора или предуговора са јасно наведеном купопродајном цијеном, а максимално до 20.000,00 конвертибилних марака по кориснику. Град ће одобрена средства, након закључења уговора дозначити директно кориснику на његов текући рачун код пословне банке - појаснио је Вучковић и додао да све обавезно прописане услове за учешће на Јавном конкурсу морају да испуне оба супружника, односно, ванбрачна партнера који су подносиоци пријаве, као и један од три алтернативно прописана услова.

Корисници који добију средства по овом Јавном конкурсу су у обавези да пријаве пребивалиште на купљеној сеоској непокретности у року од шест мјесеци од дана потпиивања уговора и доставе комисији лист непокретности, као и упис службене забиљежбе о забрани отуђена у периоду од 10 година.

Комисија за оцјену и контролу реализације пројекта провјерава и испуњеност услова који се односе на сеоску кућу са окућницом као и провјеру тржишне вриједности непокретности, а испуњеност услова констатује у обрасцу пријаве којим подносилац пријаве конкурише. Комисија има право утврђивати да ли се предметна непокретност користи у складу са намјеном Јавног конкурса, као и да покрене одговарајуће поступке поврата средстава уколико утврди да је дошло до одређених злоупотреба приликом пријаве или кориштења саме непокретности.
Бесповратна средства ће бити додјељивана по редослиједу поднијетих пријава - до утрошка буџетских средстава предвиђених за ову намјену, а најкасније до 1. новембра 2024. године. 
Рок за подношење пријаве тече од дана објављивања јавног конкурса до утрошка буџетских средстава предвиђених за ову намјену, а најкасније до 1. новембра 2024. године. 

Цјелокупан Јавни конкурс са свим појединостима, образац пријаве и Програм додјеле бесповратних средстава за суфинансирање куповине сеоске куће са окућницом на територији Града Бијељина за 2024. годину, доступни су на интернет-страници Града Бијељина (www.gradbijeljina.org), а све додатне информације у вези јавног конкурса могу се добити у Одјељењу за пољопривреду на број телефона 055 233 428 и 055 233 429.

ЈАВНИ КОНКУРС 92KB
ПРИЈАВНИ ОБРАЗАЦ 43.28KB