Official web site of
The City of Bijeljina

СЛОБОДНЕ ЗОНЕ - НОВЕ МОГУЋНОСТИ ПРЕД БИЈЕЉИНОМ



На иницијативу градоначелника Љубише Петровића, у Градској управи је одржан састанак са консултантима из Републике Србије Драганом Костићем и Александром Симоновићем, с циљем формирања слободнe зонe у Бијељини, како би привредницима било олакшано пословање оријентисано на извоз. Ријеч је о плановима за Индустријску зону 4.

Kонсултанти су стручњаци иза којих стоји велико радно искуство у формирању и раду слободних зона. Наиме, они су управљали радом слободне зоне у Пироту и учествовали у формирању свих петнаест слободних зона које постоје у Србији. Тренутно су ангажовани на формирању слободне зоне у Градишци.

У име Одјељења за привреду, састанку је присуствовао Душан Трифковић који је истакао да ће сљедећи састанак бити заказан средином августа, у сарадњи са Привредном комором. На састанак ће бити позвани сви велики привредници, посебно они који се баве извозом као примарном дјелатности. 

Напомињући да подаци говоре да на територији Града Бијељина вриједност извоза из године у годину расте, Трифковић је рекао да се идеја о стварању слободне зоне наметнула као неминовност.

- На крају 2020. године вриједност извоза са подручја Града Бијељина је била 162,7 милиона конвертибилних марака. Три године касније је та вриједност порасла на 297,5 милиона конвертибилних марака - казао је Трифковић и додао да ће такав тренд, врло вјероватно, бити настављен у годинама које слиједе.

Тренутно је у току формирање слободних зона у Градишци и Требињу, на локацијама које су, са географског аспекта, близу и Европској унији, што је у међународној трговини од велике важности за нас, али и за земље из окружења.