Official web site of
The City of Bijeljina

32 ГОДИНЕ ОД БИТКЕ ЗА СМОЛУЋУ



На градском гробљу Пучиле у Бијељини обиљежена је 32. годишњица славне битке у којој је Војска Републике Српске уз садејство МУП-а Републике Српске и бораца Потпећи, Тиње и Смолуће, разбила непријатељски обруч око ових села и ослободила становништво које је више мјесеци одолијевало сталним нападима бошњачко-хрватских паравојних формација.
Након парастоса за покој душа погинулих бораца и цивилних жртава рата, положени су вијенци и цвијеће на спомен-обиљењје у присуству бројних званичника и грађана.
У обраћању градоначелник Бијељине Љубиша Петровић је рекао да се данашњим окупљањем и парастосом чува сјећање на велику херојску, битку, јер спасити само један људски живот значи учинити велико дјело.
-  Прије 32 године одиграла се велика битка, велико херојство на дјелу стављено у службу хуманости, а хуманост стављена у службу херојства. Данас се сјећамо свих бораца, оних који више нису са нама и који су у темеље наше слободе уградили оно највриједније - своје животе. У борби за деблокаду Потпећа, Тиње и Смолуће ослобођено је више од 7.000 људи. Због тога је 30. август један од оних датума које ћемо заувијек памтити - подсјетио је градоначелник Петровић.
Командант операције „Смолућа“, генерал Будимир Гаврић, рекао је да су српски борци приликом ове битке показали изузетну храброст и морал, какав је од почетка рата, а и касније ријетко виђен.
- Ја сам учествовао у пробоју коридора у зони нашег корпуса, на Мајевици у сваком боју и на другим просторима, али такав морал нисам видио нигдје, а он је био видљив од самог поласка из Бијељине, до доласка на Озрен и у завршници довео до успјешно завршеног задатка - присјетио се генерал Гаврић.