Official web site of
The City of Bijeljina

ПРИПРЕМЕ ЗА САВСКУ РЕГАТУ У ЗАВРШНОЈ ФАЗИ



Увод у овогодишње Пантелинске дане биће традиционална „Савска регата“ која се по осми пут одржава на ријеци Сави, чему је претходило седам регата на ријеци Дрини. Савска регата биће одржана у недељу, 28. јула, са почетком у 10 часова, са стартне позиције „Спрудови“ - скелски прелаз Суботиште у Доњем Црњелову, док ће циљ, као и раније, бити у Рачи.
Покровитељ ове манифестације је Градска управа, а организатор градска Туристичка организација Бијељина, уз материјално-техничку подршку градског Одјељења за борачко-инвалидску и цивилну заштиту.
- У припреми и реализацији овогодишње регате учествују бројни субјекти - Полицијска управа Бијељина, Гранична полиција, Дом здравља, Одсјек за цивилну захтиту, ронилачки клубови, АД „Комуналац”, Ватрогасно-спасилачка јединица и Одјељење за стамбено-комуналне послове.  Од представника ових органа је формиран радни тим који ће радити на припремама Савске регате - рекла је директор Туристичке организације Града Бијељина Јасмина Абдулахагић и додала да ће се посебно водити рачуна о безбиједности учесника.
- Наведеним субјектима ће се придружити и екипа Хитне помоћи која ће пратити регату на води. Важно је напоменути да ће сви учесници бити осигурани од стране осигуравајуће куће, те да је битно да се сви придржавају унапријед утврђених правила - закључила је Абдулахагић.
Пријава за регату, се може извршити од данас у Туристичкој организаији од 7 до 15 часова, као и на стартној позицији на сам дан одржавања манифестације од 7 до 9.30 часова. Учесници морају бити пунољетни, имати дозволу за управљање пловилом и спасилачку опрему, а пловила морају бити регистрована. Сваки учесник учествује на сопствену одговорност, о чему ће за вријеме пријављивања потписати Изјаву о прихватању одговорности и поштовању правила понашања на Савској регати. Организатор препоучује да непливачи не учествују, али, уколико узму учешће, морају имати појасеве за спасавање.
Дан прије почетка регате, 27. јула, на стартној позицији Одсјек за цивилну заштиту и АД „Комуналац“ ће вршити припрему кампа за прихват чесника којима ће бити организован дочек. Почасни командант биће градоначелник Љубиша Петровић, а предвиђено вријеме доласка на циљ је 16 часова на Рачи. 
Савјетник градоначелника, Радослав Остојић, рекао је да је најважније да регата протекне мирно, без инцидената и да безбиједност буде очувана на највишем нивоу, о чему се при организацији највише и водило рачуна и изразио захвалност Туристичкој организацији на дугогодишњој посвећености организацији регате, као и свим партнерима.
- Овим догађајем традиционално започињемо Пантелинске дане, које смо ове године обогатили многим новим појединостима. Пред нама су бројни концерти, разноврсни догађаји, сарадња са амбасадама и још много тога, што ћемо накнадно открити - најавио је Остојић.