Official web site of
The City of Bijeljina

Нацрт буџета већи за пет милионаГрадоначелник Бијељине Љубиша Петровић је на данашњој ванредној конференцији за медије говорио о Нацрту градског буџета за 2022. годину, упознавши јавност да је планирани износ буџета за наредну годину већи за пет милиона конвертибилних марака, али и на којим буџетским позицијама је планирано значајно повећање средстава у односу на буџет у текућој години. 

Планирано повећање издвајања за најмлађе становнике Семберије износи додатних 100.000 КМ подстицаја за новорођене бебе, 47.600 КМ за боравак дјеце у приватним вртићима, као и нових 50.000 КМ за издатке за породиљско одсуство који се рефундирају из Фонда, а у Нацрт буџета увршћена је и нова позиција – Пронаталитетна политика у износу од 170.000 КМ. Дио повећаних издвајања за младе су и 30.000 КМ више планираних за стипендије, али и средства увећана за 350.000 КМ која су планирана за реконструкцију образовних (ОШ „Јован Дучић“) и спортских објеката (Соколски дом и спортска сала у Рачанској улици).

Повећана су и издвајања за субвенционисање привредника и стварање бољег привредног амбијента за 160.000 КМ, а буџет Одјељења за пољопривреду увећан је за скоро 500.000 КМ, од чега је за Аграрни фонд, односно, расподјелу средстава пољопривредницима, планирано увећање за 119.000 КМ. 

Градоначелник Петровић је најавио и повећање средстава у оквиру дјелокруга рада Одјељења за просторно уређење – 50.000 КМ више за просторно планирање, односно, израду регулационих планова Лединци 2 и Агротржни центар.
- Када је ријеч о позицијама Одјељења за стамбено-комуналне послове, повећане су позиције за израду фасада, да бисмо на тај начин учинили да наш град буде љепши него што је сада, повећана су и средства у износу од 100.000 КМ за потребе уличне расвјете, колико је и увећање за зимску службу, а за поступке експропријације увећање је 50.000 КМ, како бисмо ријешили нагомилане проблеме око имовинско-правних односа - напомиње Петровић.

Такође, повећана су средства Одјељења за борачко-инвалидску и цивилну заштиту у укупном износу од 211.000 КМ и то на ставкама које се тичу стамбеног збрињавања борачко-инвалидске популације (за 85.000 КМ), као и за текуће помоћи за рјешавање стамбених питања, односно, текуће једнократне помоћи у укупном износу већем за 110.000 КМ.

Поред увећаних издвајања за дјецу и младе, односно, реконструкције објеката за образовање и спорт, у Одјелењу за друштвене дјелатности повећана су и средства за инвестиције у домове културе за 50.000 КМ, а између осталог, планирана су и средства за куповину опреме за културу, односно, набавку концертног клавира.

- У 21. вијеку је недопустиво да школе немају исправне санитарне чворове и зато ћемо наредне године посебну пажњу посветити и обнови санитарних чворова у основним и средњим школама, за шта је предвиђено преко 60.000 КМ. Такође, у циљу бржег збрињавања социјално угрожених категорија становништва, предвиђено је 40.000 КМ за адаптацију објекта у Улици Милована Глишића, познатијег као „Сиви дом“. Радећи у Дому здравља, видио сам да је то један објекат који има минималне хигијенске услове и неусловне просторије, недостојне за живот људи - напоменуо је Петровић.

Одсјек за локални економски развој и европске интеграције Града Бијељина биће нова потрошачка јединица са сопственим буџетом у износу од 343.000 КМ, с обзиром на то да су посредством ове организационе јединице Градске управе реализовани бројни пројекти на подручју Семберије.

​Нацрт градског буџета за 2022. годину наћи ће се пред одборницима на сутрашњој деветој сједници Скупштине Града.