Official web site of
The City of Bijeljina

Почео је фестивал „Знањем, пјесмом и игром кроз Семберију“


 
Обновљени Дом културе у Великој Обарској синоћ је био мјесто окупљања Сембераца који су са нестрпљењем чекали да, послије вишегодишње паузе, почне фестивал по којем је овај дио наше државе био препознатљив деценијама уназад.

Ријеч је о фестивалу „Знањем, пјесмом и игром кроз Семберију“. Организатори ове манифестације су Град Бијељина и Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“.

Фестивал је отворио грдаоначелник Бијељине, Љубиша Петровић, који је том приликом истакао да је један од најважнијих изазова у модерном друштву вратити друштвени живот у сеоске мјесне заједнице, те да је овај фестивал први велики корак ка постизању тог циља.

 
- У жељи да подржимо напредак и развој мјесних заједница и покажемо да у ери модерних технологија не заборављамо своју традицију и оно по чему смо препознатљиви, у протеклом периоду, посебно у току неколико претходних мјесеци, уложили смо велике напоре и значајна финансијска средства у обнову домова клутуре широм Семберије како би се фестивал „Знањем, пјесмом и игром кроз Семберију“ вратио на велика врата тамо гдје и припада - у село као срце наше равнице - казао је Градоначелник.
 
Учесници ће имати прилику да одмјере снаге у пет категорија. У категорији народних игара такмичиће се омладинска и дјечија културно-умјетничка друштва. Друга ктегорија подразумијева надметање у народном пјевању и то - вокални солиста, дует, изворна етно вокална група. У свирању инструмената ће се такмичити љубитељи двојнице, фруле, шаргија, виолине, трубе и гусала, док је категорија спортских игара резервисана за екипно такмичење у дисциплинама скок удаљ, скок увис, држање главице купуса и надвлачење конопца.

У категорији знања четворочлане екипе ученика до деветог разреда основне школе имаће прилику да покажу своје знање.

Побједничка мјесна заједница, која има такмичаре у свих пет категорија, добиће награду у новчаном износу од 300.000 конвертибилних марака, а неће изостати ни бројне појединачне награде за најуспјешније.