Official web site of
The City of Bijeljina

ПОРУКЕ МИРА ПОСЛАТЕ СА ОБИЉЕЖАВАЊА 32 ГОДИНЕ ОД ОСНИВАЊА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


​Полагањем вијенаца на споменик погинулим борцима, коме је претходио свечани дефиле припадника 3. пјешадијског Република Српска пука градским улицама од касарне Војводе Степе Степановића до трга Краља Петра I Крађорђевића, у Бијељини је обиљежено 32 годинe од оснивања Војске Републике Српске.
 
Градоначелник Љубиша Петровић је, обраћајући се присутнима, рекао да се данас исказује и поштовање заставама укупно осамнаест јединица са простора Семберије које су ношене током овог дефилеа.
 
-          То првенствено значи да се сјећамо оних који су дали своје животе за слободу у којој данас живимо. У Репубилици Српској има мјеста за све који су опредијељени за живот у миру и слози, а само заједничким снагама можемо ићи путевима напретка, јер су људи наше највеће благо, а људски животи су увијек на првом мјесту - рекао је Петровић и додао да је сваки учесник Одбрамбено-отаџбинског  рата дао допринос да Српска буде трајна и непромјенљива категорија за коју је плаћена висока, слободно можемо рећи превисока, цијена – закључио је Петровић и нагласио да је све то велика побједа српског народа, те да, у оквирима Дејтонског споразума, равноправности сва три конститутивна народа, слободи, миру и економском напретку, а  ово је била прилика да се баш таква порука и пошаље.  
 
Предсједник Борачке организације Бијељина, Миодраг Стевановић, напоменуо је да се данас у Бијељини, између осталог, обиљежава и дан семберских ратних јединица, као што се то чини већ дванаест година. Истакавши немјерљив допринос  који су ратне јединица са ових простора Републике дале у одбрани Српске, Стевановић је подсјетио на трагична дешавања на оним просторима на којима није било српске војске.
 
-          Сви смо свјесни значаја данашњег датума и значаја Војске Републике Српске која је Српску и српски народ одбранила и спасила прогона. Нажалост, знамо за Зеницу, Сарајево и бројне друге градове у којима није било наше војске као синониме за злочине над српским народом који се, по размјерама, могу изједначити са онима које је починила НДХ.
 
Осврнувши се на крајњи резултат борбе српског народа током ратних дешавања деведесетих година прошлог вијека, Стевановић је казао да је војска свој задатак одрадила најбоље што је могла и умјела  - заштитила је свој народ, одбранила Републику Српску, те данас Срби поносно стоје као „свој на своме“. Обиљежавањем значајних датума наставља се чување традиције, уз
правду и истину су на страни српског народа. Са подручја Семберије је у Одбрамбено-отаџбинском рату учествовало седамнаест војних јединица и једна јединица полиције.