Official web site of
The City of Bijeljina

ЈУБИЛАРНИ ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ ПОЧИЊУ СУТРА



 
Једна од најзначајнијих културних манифестација у Републици Српској, „Вишњићеви дани“, тридесети пут по реду, почињу сутра у Бијељини.
 
Изразивши велику захвалност свим установама културе у Бијељини на сарадњи у организацији, савјетник градоначелника, Радослав Остојић, рекао је да „Вишњићеви дани“ представљају круну културног рада на годишњем нивоу, али и да ће, што се умјетничких преференција тиче, богат овогодишњи програм задовољити укусе различите публике.
 
- „Вишњићеви дани“ нису најважнија манифестација само у нашем граду, већ и једна од најважнијих у Републици. Јубиларни, тридесети пут, Град Бијељина, заједно са установама културе, организује ову манифестацију - истакао је Остојић и додао да ће Град Бијељина сваке године улагати више у културу, а ову манифестацију посебно промовисати.
 
Појашњавајући детаље програма овогодишњих „Вишњићевих дана“, секретар Српског просвјетно-културног друштва Бијељина, Јелена Пантић, нагласила је да је друштво које представља идејни творац ове манифестације, те да та чињеница изазива посебан осјећај поноса, с обзиром на то да је на културној мапи овај вишеденевни догађај посебно означен и важан за град, али и државу у којој живимо.
 
Свечано отварање је заказано за сутра, 3. новембар у 10 часова на платоу испред Народне библиотеке, док је за 19 часова предвиђена промоција књиге „Дукати Паје Злојутра“, аутора Тихомра Несторовића која ће бити одржана у просторијама Библиотеке.
 
Другог дана манифестације, у 17 часова, у просторијама Соколског дома гости Бијељине биће СПКД „Просвјета“ из Аустрије, који ће се представити програмом под називом „Култура у дијаспори“.
 
Истог дана, у 19 часова, у Великој сали Центра за културу „Семберија“ биће одржана свечана академија поводом овогодишњих „Вишњићевих дана“.
 
У звуцима тамбуре прилику да уживају сви љубитељи ове врсте музике имаће 5. новембра од 19 часова у Великој сали Центра за културу, гдје ће концерт одржати Градски тамбурашки оркестар из Бањалуке.
 
У оквиру „Вишњићевих дана“, у понедјељак, 6. новембра, у периоду од 11 до 15 часова у Центру за културу биће одржан Округли сто на тему „130 година од рођења Милоша Црњанског“. Неће изостати ни изложба посвећена овој манифестацији кроз три протекле деценије - Музеј Семберије биће, истог дана, од 18 часова домаћин изложбе под називом „Вишњићеви дани кроз вријеме и Семберске новине“, а поетско-гусларско вече посвећено Филипу Вишњићу почиње у 19 часова у Великој сали Центра за културу.
 
У уторак, 7. новембра, Програм Савеза слијепих и слабовидих лица Републике Српске биће представљен у Народној библиотеци „Филип Вишњић“ од 13 часова, док је за 19 часова у Музеју Семберије заказано свечано отварање и први дио изложбе таписерија и цртежа „Нит“ ауторке Катарине Аћимовић, подједнице прошлогодишњег Бијенала. Други дио ове изложбе биће приказан у просторијама Галерије Ценра за културу, у сарадњи са Тањом Поповић.
 
Завршни дан Манифестације почеће литургијом и поменом Филипу Вишњићу у православним храмовима у Бијељини у 9 часова. Представљање часописа „Српска вила“ планирано је за 17 часова у просторијама Народне библиотеке, а затварање „Вишњићевих дана“ у 18 часова на платоу испред Библиотеке.