Official web site of
The City of Bijeljina

Сигурној кући жртава насиља потребно проширење



​Градоначелник Љубиша Петровић и његови сарадници састали су се данас са представницама женске невладине организације - Фондације „Лара“. Овај састанак био је прилика да градски званичници посјете локалитет сигурне куће „Ларе“, која већ више од десет година обезбјеђује сигуран простор за жене и дјецу жртве насиља у породици из читаве Босне и Херцеговине, као и да се размотре потребе, али и могућности проширења капацитета и други радови који су тренутно у току.

На основу захтјева који ова Фондација планира упутити Градској управи, наредне године би се у буџету Града могла наћи и позиција са грант средствима за све потребне радове на адаптацији и проширењу сигурне куће. 

- Нажалост, свједоци смо озбиљности проблема насиља у породици, а немили догађаји нас сваки пут изнова шокирају и поразе. Управо зато, морамо бити испред проблема и предузети све у својој моћи да нас недостатак финансијских средстава не осујети у намјери да заштиту и подршку пружимо свим женама и дјеци који се нађу у опасности. Искрено се надам, да се у клупама Скупштине Града неће наћи нико ко би ову племениту намјеру спријечио и онемогућио уврштавање средстава за сигурну кућу у Буџет за 2024. годину – рекао је Градоначелник.

Иако је десети мјесец већ на измаку, „Лари“ од Mинистарства Породице омладине и спорта ове године још увијек није дозначена нити једна једина конвертибилна марка, иако је то било планирано буџетом. Из Фондације кажу да су до сада успјели премостити овај проблем, али да ће, уколико та средства не пристигну ни до краја године, „Лара“ имати озбиљан проблем у функционисању, што би у питање могло довести чак и плате запослених.
Овакав третман од стране министарстава није усамљен случај на подручју Град Бијељина, напротив, бројна министарства Владе Републике Српске су остала нијема за пројекте у Бијељини, а Градска управа константно покушава ову неправду исправити и подстаћи их да третман локалних заједница буде бар мало уједначенији, ако већ није једнак.