Official web site of
The City of Bijeljina

Завршна обука за чланове Савјета мјесних заједница у оквиру пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ - друга фаза“


 
У Бијељини је јуче завршена посљедња у низу обука за чланове и предсједнике савјета мјесних заједница са подручја Града Бијељина. Обуке су реализоване у оквиру вишегодишњег пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ - друга фаза“, које је, у име Градске управе, провео Одсјек за локални економски развој и европске интеграције.
 
До сада су обуку прошли представници 50 мјесних заједница, од укупно 70 са подручја Града Бијељина.
 
Активности ове фазе Пројекта су се односиле на реализацију једног дијела Оперативног плана за локализацију „Визије развоја мјесних заједница на подручју Града Бијељина“.
 
Циљ проведене обуке је увођење систематског приступа у раду мјесних заједница и представљање приоритета према релевантним институцијама.
 
Полазници су учили како да разумију кораке у процесу припреме и вођења форума грађана, који служи као инструмент укључивања грађана у процесе доношења одлука, како да воде процес планирања и утврђивања кључних приоритета развоја мјесне заједнице и донесу план на годишњем нивоу који ће укључити потребе различитих категорија становништва, укључујући и маргинализоване групе, али и како да формирају годишње извјештавање према надлежним огранима Градске управе.
 
Поред ових активности, ова фаза Пројекта ће обухватити и усаглашавање/допуну релевантних одлука и аката на локалном нивоу који се тичу функционисања мјесних заједница.
 
Пројекат „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“ проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у БиХ, уз партнерство са домаћим институцијама. Пројекат је финансиран од стране Владе Швајцарске и Шведске. 
 
Основни циљ ових активности је повећање учешћа грађана у дефинисању приоритета локалне заједнице које финансира локална управа.
 
Укупно 199 мјесних заједница и 41 локална самоуправа широм земље учествујy у Другој фази Пројекта, што у пракси значи позитиван утицај на квалитет живота око 400.000 људи.