Official web site of
The City of Bijeljina

Локални пут Бијељина-Батковић-Клис практично ван функције, „Интеграл инжењеринг“ и даље ћути



 
Изградња ауто-пута кроз Семберију од почетка радова доводи до знатних оштећења локалног пута Л4 Бијељина-Батковић-Клис, која су временом учинила да је на појединим дионицама пута практично немогуће одвијање саобраћаја без изазивања оштећења на возилима.
 
Град Бијељина је мјесецима покушаваo да оствари комуникацију са инвеститором и извођачем радова, али готово безуспјешно.
 
Од фебруара до почетка августа, извођач радова је само два пута извршио поправку оштећења на коловозу, али на неодговарајући начин - умјесто крпљења асфалтном масом, коришћен је дробљени камени агрегат, док је на банкине насут дробљени камени агрегат без претходног планирања и ваљања.
 
Инвеститор поступа на овакав начин, иако се, на основу закључака са састанка одржаног у просторијама Градске управе 14. фебруара ове године, „Интеграл инжењеринг“ писменим изјашњавањем од 20. фебруара, обавезао на одржавање пута Л4, јер га користи за потребе изградње ауто-пута кроз Семберију.
 
На сваком од одржаних састанака, као представници „Интеграл инжењеринга“, присуствовали су различити људи који су избјегавали договор, правдајући се да морају да се конслутују са надређенима, што је јасан знак да им је циљ да рaзводне и пролонгирају уговорне обавезе, а да се одговорност пребаци на Градску управу.
 
Објашњавајући тешкоће у комуникацији између Градске управе и извођача, односно инвеститора радова, шеф Кабинета градоначелника Милан Лазаревић истиче да је сваки допис пратило неколико ургенција, те да је тек послије неколико покушаја дошло до одговора или договора који нису поштовани.
 
Пoврх свега, Градска управа се крајем септембра суочила са неоснованим прозивкама од стране предсједника Мјесне заједнице Батковић, који је изнио низ података који не одговарају истини, међу којим је и навод да су преговори „Интеграл инжењеринга“ и Градске управе „доспјели  у ћорсокак“, што није тачно, јер ћутање овог предузећа није могуће означити овим термином. 
Да је од стране „Интеграл инжењеринга“ постојала јасна намјера одговарајућег одржавања спорног дијела пута у Батковићу и да је јавна покренута на вријеме, то би значило поправку оштећења најкасније у септембру.
 
Предсједник МЗ Батковић тврди и да је лично одржао састанак са представницима компаније „Интеграл инжењеринг“, те да је резултат тог састанка обећање да ће 28. септембра оштећења коловоза бити санирана дробљеним шљунком, а петнаест дана касније асфалтном масом. Данас, 13. октобра, истиче рок од петнаест дана, а стање на терену је и даље непромијењено. Од поправке оштећења остало је само обећање предсједника Мјесне заједнице Батковић.
 
Посматрано из угла мјештана Батковића посебно, стање је алармантно, јер је њихово кретање моторним возилима путем Л4 доведено у питање. Због тога не чуди чињеница да су мјештани морали да реагују затварањем пута, како би спријечили пролазак камиона извођача радова.
У покушају да мету поново стави на леђа Градске упаве, представник „Интеграл инжењеринга“ тада је тражио да узнемиреним мјештанима објашњење да неко из Градске управе, иако је јасно да је Интеграл тај који треба да одржава пут јер је преузео ту обавезу Уговором.
 
Град Бијељина не жели да води бескрајне разговоре са саговорницима који не испуњавају своје обавезе, јер до сада су одржана четири састанка у Градској управи и дата четири лажна обећања да ће пут бити одржаван. Зато ће, ако радови на поправци оштећења ове саобраћајнице не буду започети до 16. октобра, Град Бијељина поднијети тужбу против „Интеграл инжењеринга“ пред надлежним судом.