Official web site of
The City of Bijeljina

Делегација Амбасаде Швајцарске гост Градске управе


Фото: Гордана Перић Живановић
 
У Градској управи је јуче одржан састанак градоначелника Љубише Петровића и његових сарадника са амбасадором Швајцарске у БиХ, Данијелом Хуном.
 
Амбасадор је изразио велико интересовање за актуелене поројекте, али и изазове са којима се, у процесу њихове реализације, сусреће Градска управа.
 
Једна од тема састанка је било и питање функционисања јавног саобраћаја у нашем граду. Том приликом  градоначелник Петровић је појаснио да шеф Кабинета градоначелника, Милан Лазаревић, мастер инжењер саобраћаја, тренутно пред собом има сложен задатак - тражење најбољег рјешења за функционисање јавног саобраћаја у Бијељини.
 
У разговору са амбасадором Хуном на тему опредијељености Града Бијељина да подржи спорт, здраве животне навике и њихову важност за адекватан развој, прије свега, омладине, градоначелник Љубиша Петровић је истакао да је један од најважнијих задатака из те области изградња нове градске спортске дворане.
 
- На бројне теме се надовезала и прича о обнављању домова културе, како би се друштвени живот вратио и у сеоске средине. Исто тако, изградња модерног, новог, парка у граду је један од приоритета. Осим тога, бројне зелене површине у граду су обогаћене новим садржајима, а није изостало ни опремање вртића и отварање једног новог предшколског објекта у Бијељини. У плану су и нове бициклистичке стазе у граду - напоменуо је Градоначелник.
 
Гости су се интересовали и за праксу Градске управе да ученицима основних школа са подручја Града обезбиједи бесплатне уџбенике и школски прибор за актуелну школску годину. Градоначелник Петровић је нагласио да је та пракса нешто што ће бити настављено и у будућности, али да нису запостављене ни друге сфере живота.
 
- У настојању да побољшање квалитета живота грађана ставимо у први план, Градска управа није из вида изгубила важност очувања животне средине, те је једна од најактуелнијих тема у Семберији и субвенционисање уградње топлотних пумпи у стамбеним зградама и индивидуалним домаћинствима - рекао је Петровић.
 
Делегацију је интересовало и субвенционисање куповине сеоских домаћинстава од стране младих брачних парова, јер, као што је општепознато, на примјеру Србије, ове субвенције долазе са републичког нивоа. У Бијељини, нажалост, то није случај - средства за ову намјену су обезбијеђена из градског буџета.
 
Амбасадор Швајцарске у данашњем разговору није прескочио ни питање крупних проблема у нашем граду, а један од њих је и канализациона мрежа. Појашњавајући тренутно стање, Градоначелник је реако да проблем у рјешавању истог представља чињеница да је, због политичких прилика, Бијељина ускраћена за средства из републичког буџета.
 
Делегација Амбасаде Швајцарске исказала је интересовање и за посљедице олујног невремена у јулу мјесецу ове године и Афричке куге, болести која је овог љета, практично, уништила сточни фонд Семберије. Градоначелник Петровић је, бавећи се овим темама, нагласио да је стање заиста тешко, јер се грађани Семберије поново сусрећу са самовољом републичке власти која, по овим питањима, не реагује на одговарајући начин. Градска управа покушава средствима из сопственог буџета пружити подршку домаћинствима која су претрпјела штету на пољопривредним усјевима или у сточном фонду.
 
Ток јучерашњег разговора поново је кренуо ка позитивним примјерима активности Градске управе уз помоћ државе Швајцарске, а све у циљу побољшања кавалитета живота грађана Семберије.
 
С тим у вези, Градоначелников тим је гостима из Амбасаде предочио и чињеницу да су бројне школе са овог подручја дио програма реконструкције са основним задатком да постану енергетски ефикасне. Ту се прије свега мисли на великог партнера Града Бијељина, швајцарски „Каритас“ захваљујући којем су покренути и реализовани различити пројекти који су везани не само за школске објекте и њихову реконструкцију, већ и за програм стамбеног збрињавања рањивих категорија становништва.
 
У завршници састанка било је ријечи о Данима франкофоније који су ове године одржани у марту мјесецу, када су сви љубитељи француских нота могли да уживају у најпознатијим дјелима.