Official web site of
The City of Bijeljina

ЕВАНГЕЛИСТИЧКУ ЦРКВУ ОЧЕКУЈЕ РЕСТАУРАЦИЈА


Фото: Гордана Перић Живановић
 
Евангелистича  црква у Семберији један је од примјера објеката који имају архитектонски, али и културно-историјски значај. Нажалост, чињеница је да у протеклим деценијама ова грађевина није била одржавана, те је „зуб времена“ учинио своје.
 
Ипак, ријеч стручњака каже да има наде, те да овај естетски веома интересантан објекат може бити рестаурисан.
 
Евангелистичка црква у Бијељини je под заштитом Републике Српске, чије је уједно и власништво. У пракси то значи да је за рестаурацију ове грађевине потребна сагласност републичког нивоа власти.
 
С тим у вези, протекле седмице, представници Градске управе и Дирекције за изградњу и развој Града одржали су састанак са пастором Евангелистичке цркве са подручја Брчког, Вукашином Вуковићем и његовом супругом Милом.

Коментаришући састанак, градоначелник Љубиша Петровић је  представио два веома интересантна приједлога.

 
- На састанку је договорено да тим Дирекције за изградњу и развој Града у Архиву у Сарајеву покуша пронаћи документацију са сликама, скицама, нацртним пројектом, а све са циљем планирања рестаурације. Након тога слиједи израда идејног рјешења, уз консултацију представника Евангелистичке цркве у БиХ. Идеја водиља се састоји у томе да црква буде у потпуности рестаурирана споља, док би унутрашњост била резервисана за концертни простор, јер је акустичност овог објекта изванредна. Било би то одлично рјешење за одржавање концерата домсћих и гостујућих хорова - казао је Петровић.
 
Иако у овом тренутку на подручју Семберије нема припадника њемачке евангелистичке вјероисповијести, умјетничка вриједност поменутог објекта је оно што нам даје за задатак да га  морамо сачувати - као свједока неког прошлог времена, за садашње и будуће генерације.
 
На локалитету Ново Село, осим ове цркве, налази се и тридесетак кућа у којима су у вријеме аустро-угарске владавине живјели Нијемци. Рестаурацијом би били обухваћени и ови објекти, што би значило нову локацију на туристичкој мапи Семберије. Куће у селу-музеју би служиле за изложбене поставке из времена аустро-угарске.

Осврнувши се на питање новчаних средстава, градоначелник Петровић је рекао да је план Градске управе 
обраћање ГИЗ-у за додатну помоћ, али и другим заинтересовани инвеститорима. Наравно, као што је већ речено, слиједи претходно прибављање дозвола од стране надлежних институција.