Official web site of
The City of Bijeljina

ПОЧЕЛИ ТРИДЕСЕТИ ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ



Јубиларни, тридесети, „Вишњићеви дани“ почели су данас, подизањем заставе и полагањем цвијећа на споменик посвећен Филипу Вишњићу, на платоу испред Народне библиотеке која носи његово име.

Обраћајући се присутним поштоваоцима културе, лика и дјела овог умјетника, градоначелник Љубиша Петровић је истакао да је ова културна манифестација најстарија и најзначајнија у нашем граду.

- Тридесети пут по реду истичемо колико поштујемо човјека који је култури дао немјерљив допринос, а уједно постао један од најважнијих симбола нашег града, заједно са другим значајним личностима, попут кнеза Иве од Семберије. Без обзира на то што је живио у тешким, изазовним, временима, Филип Вишњић је, уливајући наду и вјеру, покушавао да осоколи напаћени народ - рекао је Петровић и додао да све то добија на још већем значају ако у виду имамо чињеницу да је Вишњић био ускарћен за једно од основних чула комуникације - вид.

Напомињући да култура и образовање увијек морају бити на првом мјесту, јер представљају темеље једног друштва, Петровић је захвалио свим учесницима у организацији овог својеврсног празника културе у Семберији.

Данашњи програм „Вишњићевих дана“ биће настављен у 19 часова, за када је, у просторијама Библиотеке, најављена  промоција књиге „Дукати Паје Злојутра“, аутора Тихомра Несторовића.