Official web site of
The City of Bijeljina

Петровић: Интеграл инжењеринг и даље не поштује постигнуте договоре о одржавању пута Бијељина-Батковић-Клис


 
Градоначелник Љубиша Петровић данас се, ко зна који пут по реду, лично, на терену, увјерио у катастрофално стање локалног пута Бијељина-Батковић-Клис изазвано проласком теретних камиона "Интеграл инжењеринга" за потребе изградње ауто-пута кроз Семберију.
 
Дионица од 4.1 километар од обилазнице до мјеста укрштања будућег ауто-пута са локалним путем Бијељина-Батковић-Клис  предмет је експлоатације, због проласка камиона предузећа које изводи радове.
 
Уз напомену да нико није против изградње ауто-пута, те да је свима веома важно брзо повезивање зарад што бржег и квалитетнијег промета роба, услуга и кретања становништва уопште, Петровић је појаснио озбиљност ситуације у овом семберском селу.
 
- Већ осам мјесеци трају разговори, у покушају постизања договора, са представницима "Интеграл инжењеринга". Доказ неозбиљности је чињеница да је на сваком од пет одржаних састанака у име "Интеграл инжењеринга" разговор водила делегација у различитом саставу. Сваки пут су делегације изражавале став да је "Интеграл" свјестан ситуације и преузетих обавеза, те да ће поправити стање на терену послије консултације са својим надређенима (који се на састанцима нису појављивали) - казао је Петровић.
 
Потисивањем уговора са "Аутопутевима Републике Српске", "Интеграл инжењеринг" је преузео обавезу одржавања и пута Л4. Подсјећања ради, пут у Мјесној заједници Велино Село је у једнако катастрофалном стању као и пут у Батковићу.
 
Камиони превозе преко 40 тона терета (плус тежина камиона) и то је оно што наноси оштећења на путу, оградама, фасадама кућа, а то додатно узнемирава мјештане Батковића.
 
Градоначелник је нагласио да је Град Бијељина доведен пред свршен чин - покретање тужбе пред надлежним судом против извођача радова због упропаштеног пута Л4.
 
Наиме, возачи који користе ову дионицу трпе оштећења на возилима на свакодневном нивоу, а одштетне захтјеве упућују на адресу Града Бијељина. Исплата обештећења додтано оптерећује буџета Града.
 
Петровић је појаснио и покушај предсједника Савјета мјесне заједнице Батковић да постигне договор са извођачем радова који се, очигледно, завршио неуспјешно.
 
- Након посљедњег обећања које је извођач радова дао у септембру мјесецу, стање је и даље непромијењено.  Предсједник Савјета Мјесне заједнице Батковић је на једној од  друштвених мрежа обавијестио јавност да је са представницима извођача радова лично имао састанак и постигао договор да ће оштећења бити санирана асфалтном масом. 
 
- Оно што видимо на терену је да су оштећења „санирана“ каменим агрегатом. Дакле, није поштован ни договор са представником Мјесне заједнице Батковић - навео је Грдаоначелник и додао да је једина преостала могућност коју Град Бијељина има је покретање тужбе, која ће бити поднијета у наредном периоду.
 
Он је искористио прилику и још једном упутио апел "Интеграл инжењерингу" да поступи као друштвено одговорна компанија и крене у процес попуњавања ударних асфалтних рупа асфалтном масом, а не каменим агрегатом, јер ово не рјешава проблем. Камени агрегат такође ствара оштећења на возилима која се само надовезују на она која изазивају ударне асфалтне рупе.
 
Стручњаци кажу да је укупна дозвољена маса до 40 тона. У овом случају је ријеч о дупло већем терету који трпи пут Л4.
 
Град је имао намјеру да се у рјешавање проблема крене договором, али је неиспуњавање обавеза, које траје већ осам јесеци, довело Град Бијељину у позицију да је тужба једино рјешење.
 
Петровић је дао рок извођачу радова да у наредна два до три дана крене са санирањем оштећења асфалтном масом, јер у противном - слиједи тужба.
 
Он је изразио спремност на протесте и блокаду пута, заједно са мјештанима Батковића.
 
- Уколико не почну радови на санацији пута, постоји још једна могућност - позваћемо мјештане Батковића да блокирају пут и спријече пролазак теретних камиона извођача радова, како бисмо, заједничким снагама, приморали Интеграл инжењеринг на друштвено одговорно понашање – најавио је Градоначелник.
 
Један од многобројних огорчених мјештана Батковића је и Драгомир Ђорђић. У разговору са Градоначелником, Ђорђић је истакао да је тренутно стање пута алармантно, те да је и њему, као и бројним мјештанима, кретање овом дионицом изузетно отежано, због чега је приморан да одласке у град сведе на минимум, како би смањио могућност оштећења на свом аутомобилу.
 
Он је нагласио да посебно забрињава надолазећи период падавина, када ће кретање преко оштећених дијелова пута бити, практично, немогуће, ако не услиједи хитна санација.