Official web site of
The City of Bijeljina

Потписани уговори о стипендирању најбољих ученика генерације основних и средњих школа



Градоначелник Љубиша Петровић потписао је данас рјешења о додјели стипендија најбољим ученицима генерације основних и средњих школа.

Појашњавајући детаље везане за област стипендирања, Градоначелник је рекао да ће ове године 13 ученика основних и пет ученика средњих школа бити корисници стипендија Градске управе, те да су износи увећани.
- Умјесто 125, за основце је сада предвиђено 150 конвертибилних марака, док је износ основне стипендије за ученике генерације средњих школа 250 КМ, умјесто прошлогодишњих 240 КМ - рекао је Петровић и додао да је Град Бијељина, у жељи да промовише праве вриједности, на билбордима широм града овог љета први пут објавио фотографије ученика генерације.
- Постављањем билборда смо рекли да вјерујемо у образовање и амбициозне младе људе, као одговор на негативне друштвене појаве којима смо, нажалост, окружени. Крајњи циљ оваквог дјеловања је жеља да створимо боље друштво за своје грађане, а до тога је могуће доћи само ако друштво има чврсте темеље и ако је засновано на знању - истакао је Градоначелник.

Он је рекао да ће Град Бијељина настојати да буџетски оквир буде проширен и у будућности, између осталих и онај који се односи на стипендије. То се односи како на износ, тако и на број стипендија.

Осим данашњег потписивања рјешења о стипендијама за основце и средњошколце, данас је објављен и конкурс за студентске стипендије у академској 2023/2024. години. 

За текућу годину у градском буџету је предвиђено око 400.000 КМ за стипендије. У плану је да сљедеће године издвајања буду већа, а да се омогући да за стипендије конкуришу и ученици који похађају одговарајуће занате.

Љубиша Станишић из Одјељења за друштвене дјелатности је подсјетио да је прошле године био расписан конкурс за стипендирање 36 студената, али је због великог броја студената који су испуњавали услове, донијета одлука да сви који задовољавају услове конкурса постану корисници стипендије.
- У овом тренутку Бијељина представља примјер локалне заједнице која је обезбиједила највеће износе стипендија, не само у Републици Српкој, већ и шире - истакао је Станишић.

Давор Јефтић, отац ученице генерације Основне школе „Петар Петровић Његош“ из Велике Обарске Нађе Јефтић, је истакао да је изузетно важно давања подстрека ученицима на овај начин.
- Надам се да је крајњи циљ овакве политике препознавање будућих стручњака, како би били задржани да своје каријере граде у својој држави - поручио је Јефтић.