Official web site of
The City of Bijeljina

Град Бијељина на регионалној конференцији о унапређењу услова за пословање у локалним заједницама



Град Бијељина је био представљен на Регионалној БФЦ конференцији у организацији Партнерства за конкурентни регион (CORE), посвећеној, посвећеној повезивању доносилаца одлука на различитим нивоима јавне управе са пословним лидерима у Југоисточној Европи, размјени најбољих пракси и промоцији пројеката који унапређују локални развој. На конференцији одржаној у Котору, Бијељину је представљао савјетник градоначелника Радослав Остојић.

Међу темама о којима је дискутовано издвајају се унапређење услова за пословање у локалним заједницама, иновативне стратегије за одрживи економски раст, откључавање потенцијала за улагања и некретнине, изградња екосистема погодних за иновације, награда „Бизнис френдли серфитикат“ (Bussiness Friendly Certificate) и друге теме... Захваљујући изградњи адекватних капацитета и стратешке посвећености унапређењу свог пословног окружења, привлачењу инвестиција и подстицању локалног економског развоја, Град Бијељина је једна од локалних заједница које су добиле БФЦ статус. Рад на испуњавању услова за добијање БФЦ статуса помаже градовима и општинама и да утврде јасну мапу пута за стварање повољног пословног окружења и увођење стандарда ефикасне и транспарентне локалне администрације, у складу са принципима доброг управљања. Он усмјерава локалну самоуправу и да гради и унапређује организационе капацитете, планира развој, јача дијалог са приватним сектором и кроз транспарентан рад доприноси предвидљивости и смањењу баријера за пословање. Сем тога, на конференцијским засједањима велика пажње је посвећена реформама управљања и располагања непокретном имовином као великом развојном шансом за регион и капацитетом вриједним милијарде евра.

- Размјена искустава и преношење знања о успјешно спроведеним реформама у овим областима помажу региону да крене напријед и ријеши дуготрајна проблематична питања - поручено је са Конференције.