Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Odluka o objavljivanju Javnog oglasa za imenovanje tri člana Gradske izborne komisije Bijeljina


Na osnovu člana 2.12, 2.14. i 2.15.  Izbornog zakona BiH ("Službeni glasnik BiH", broj: 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 24/06, 32/07, 33/08, 37/08, 32/10, 18/13, 7/14 i 31/16), člana 2. i 7. Uputstva o utvrđivanju kvalifikacija, broja, imenovanju i razrješenju i obuci članova izborne komisije osnovne izborne jedinice u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik BiH“, broj: 57/17, 60/17 i 10/18) i člana 39. stav 2. Statuta Grada Bijeljina ("Službeni glasnik Grada Bijeljina", broj: 9/17), Skupština Grada Bijeljina na 21. sjednici održanoj dana 29. oktobra 2018. godine, donijela je
 
 
O D L U K U O OBJAVLjIVANjU JAVNOG OGLASA ZA IMENOVANjE TRI ČLANA
GRADSKE IZBORNE KOMISIJE BIJELjINA
 
 
I – Ovom Odlukom raspisuje se Javni oglas za imenovanje tri člana Gradske izborne komisije Bijeljina.
 
Kod izbora za člana Gradske izborne komisije Bijeljina vodiće se računa:
1. da sastav Gradske izborne komisije odražava zastupljenost konstitutivnih naroda, uključujući i ostale, vodeći računa o poslednjem popisu stanovništva provedenom na državnom nivou, što je regulisano članom 2.14 Izbornog zakona BiH,
2. da sastav Gradske izborne komisije odražava ravnopravnu zastupljenost polova, što je regulisano članom 2.14 Izbornog zakona BiH.
 
II -  Mandat:
Mandat članova Gradske izborne komisije Bijeljina traje sedam ( 7 ) godina i teče od dana davanja saglasnosti od strane Centralne izborne komisije BiH na Odluku Skupštine Grada Bijeljina o imenovanju članova GIK-a.
 
III- Status:
Član Gradske izborne komisije ne zasniva radni odnos.
Član Gradske izborne komisije ima pravo na mjesečnu naknadu u skladu sa Zakonom i Odlukom o visini naknade za rad članova Gradske izborne komisije Bijeljina.
 
IV - Opšti uslovi:
1. da je lice sa pravom glasa- lice starije od 18 godina,
2. da je lice sa odgovarajućom stručnom spremom i iskustvom u provođenju izbora.
 
V – Posebni uslovi:
1. da ima prebivalište na području grada Bijeljina,
(Izuzetak: Član Gradske izborne komisije može biti lice sa prebivalištem iz druge opštine, ukoliko nema kandidata sa prebivalištem u gradu Bijeljina koji ispunjavaju uslove tražene javnim oglasom.)
2. da ima završen fakultet, VII/1 stepen stručne spreme ili završen fakultet Bolonjskog sistema studiranja sa najmanje 180 ETCS,
(Izuzetak: Član Gradske izborne komisije može biti i lice koje ima završenu višu školu, odnosno VI stepen stručne spreme ukoliko se radi o opštini koja ima manje od 1.000 birača upisanih u Centralni birački spisak ili ako je potrebno ispoštovati odredbe člana 2.14 stav 1. Izbornog zakona BiH ili ukoliko nema kandidata koji ispunjavaju uslove iz ove tačke.)
 
 
3. da posjeduje iskustvo u sprovođenju izbora.
(Izuzetak: Član Gradske izborne komisije može biti lice koje ima VII/1 stepen stručne spreme, završen pravni fakultet, odnosno završen pravni fakultet Bolonjskog sistema studiranja sa najmanje 180 ETCS, bez izbornog iskustva.)
 
Pod iskustvom u sprovođenju izbora podrazumijeva se:
a) članstvo u izbornoj komisiji i
b) članstvo u biračkom odboru na izborima obuhvaćenim Izbornim zakonom BiH.
 
Za člana Gradske izborne komisije ne može se kandidovati lice:
1. koje se ne može kandidovati u smislu odredbi članova 1.6., 1.7. i 1.7a Izbornog zakona BiH,
2. koje je član najvišeg izvršno-političkog organa političke stranke ili koalicije ( predsjednik, potpredsjednik, generalni sekretar ili član izvršnog odbora ili glavnog odbora),
3. koje je nosilac izabranog mandata ili je član izvršnog organa vlasti, osim u slučajevima predviđenim članom 2.12 stav (4) Izbornog zakona BiH,
4. koje je kandidat za izbore za bilo koji nivo vlasti,
5. kojem je izrečena kazna za radnju koja predstavlja težu povredu izbornih zakona ili propisa za koju je lično odgovorno, u poslednje četiri godine, računajući od dana pravosnažnosti odluke.
 
VI - Potrebna dokumenta:
 
Uz prijavu na Konkurs kandidati su dužni priložiti dokaze o ispunjavanju opštih i posebnih uslova, u originalu ili ovjerenoj kopiji:
1. uvjerenje o državljanstvu (ne starije od šest mjeseci),
2. izvod iz matične knjige rođenih,
3. dokaz o mjestu prebivališta PBA – 3 obrazac (ne stariji od 3 mjeseca od dana izdavanja od strane nadležnog organa),
4. dokaz o stručnoj spremi (ovjerena diploma o stečenoj stručnoj spremi),
5. dokaz o posjedovanju iskustva u provođenju izbora (dokaz o izbornom iskustvu mora sadržavati podatke o nazivu izborne komisije i mandatnom periodu, odnosno vrsti i godini izbora i nazivu biračkog mjesta, u kojem je kandidat bio član biračkog odbora, te podatak da je kandidat bio angažovan u radu biračkog odbora i obavljao tu dužnost),
6. svojeručno potpisanu i kod nadležnog organa ovjerenu izjavu o nacionalnom izjašnjenju sa poslednjeg popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini,
7. svojeručno potpisanu i kod nadležnog organa ovjerenu izjavu da se na njega ne odnose odredbe člana 2.3 Izbornog zakona BiH, koja izjava je sastavni dio Uputstva o utvrđivanju kvalifikacija, broja, imenovanju i razrješenju i obuci članova izborne komisije osnovne izborne jedinice u Bosni i Hercegovini.
 
VII - Postupak za izbor:
 
Sa kandidatima koji ispunjavaju uslove javnog oglasa, Komisija za provođenje Javnog oglasa će obaviti ulazni intervju, o čemu će kandidati biti blagovremeno obaviješteni na adresu koju su označili u prijavi.
 
 
VIII – Rok, mjesto oglašavanja i  mjesto za podnošenje prijava:
 
Rok za podnošenje prijava je 8 (osam) dana od dana objavljivanja ovog Javnog oglasa u Službenom glasniku Republike Srpske", dnevnom listu "Nezavisne novine" i na internet stranici grada Bijeljina (www.gradbijeljina.org).
Ako Javni oglas ne bude objavljen istovremeno, rok će se računati od dana poslednjeg objavljivanja.
Javni  oglas će se objaviti i u "Službenom glasniku Grada Bijeljina", ali se ta objava neće računati u rokove za prijavljivanje kandidata.
 
Neblagovremene i nepotpune prijave neće se uzeti u razmatranje.
 
Prijave sa dokazima o ispunjavanju opštih i posebnih uslova mogu se dostaviti lično ili putem pošte na adresu:  SKUPŠTINA GRADA BIJELjINA, Trg Kralja Petra I Karađorđevića br. 1, 76300 Bijeljina, sa naznakom "Komisija za provođenje postupka po Javnom oglasu za imenovanje člana Gradske izborne komisije Bijeljina- ne otvarati".
 
IX - Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Grada Bijeljina“.
 
 
SKUPŠTINA GRADA BIJELjINA
 
 
 
 
Broj: 01-022-76/18 P R E D S J E D N I K
Bijeljina, SKUPŠTINE GRADA BIJELjINA
Datum,  29. oktobar 2018. godine  
  Slaviša Marković, s.r.