Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Oglas o prodaji građevinskog zemljišta u svojini Grada Bijeljina u obuhvatu regulacionog plana „Industrijska zona 3“



Na osnovu člana člana 9. Pravilnika o postupku javnog konkursa za raspolaganje nepokretnostima u svojini Republike Srpske i jedinica lokalne samouprave („Službeni glasnik Republike Srpske“, br. 20/12),  člana 2. tačka II. Prva faza uređenja zemljišta, pod B. Licitacioni postupak Odluke o usvajanju Investicionog programa uređenja zemljišta obuhvaćenog  regulacionim planom „Industrijska zona 3“ i dijela regulacionog plana „ATC“ („Službeni glasnik opštine Bijeljina“,br.02/10), člana 5. Odluke o načinu i uslovima javne prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta u svojini Grada Bijeljina u obuhvatu regulacionog plana „Industrijska zona 3“, broj: 01-022-79/18 od 30. novembra 2018.godine, Odluke o načinu i uslovima javne prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta u svojini Grada Bijeljina u obuhvatu regulacionog plana „Industrijska zona 3“, broj: 01-022-35/19 od 25. aprila 2019.godine kao i Rješenja Skupštine Grada Bijeljina o imenovanju Komisije za sprovođenje javnog komkursa za prodaju, odnosno opterećenje pravom građenja nepokretnosti u svojini Grada Bijeljina („Sl.glasnik Grada Bijeljina“, br. 30/16), o b j a v lj u j e    s e
 
 O G L A S
o  prodaji građevinskog zemljišta u svojini Grada Bijeljina u obuhvatu regulacionog plana „Industrijska zona 3“
 
 
1. Grad Bijeljina prodaje građevinsko zemljište u obuhvatu sprovedbenog dokumenta prostornog uređenja,  označeno kao:
 
- k.p.br. 728/191 zvn.“Koviljuše“, njiva 6. klase, površine 6315 m2,
- k.p. br. 728/192 zvn.“Koviljuše“, njiva 6. klase, površine 4550 m2,
- k.p. br. 728/192 zvn.“Koviljuše“, njiva 5. klase, površine 1282 m2,
                                                                        ukupne   površine 5832 m2
 - k.p. br. 728/193 zvn.“Koviljuše“, njiva 5. klase, površine 5205 m2

upisanog u List nepokretnosti broj: 2711 k.o. Bijeljina Selo na ime Opštine Bijeljina, pravnog prednika Grada Bijeljina, kao posjednika sa 1/1 dijela  i  u zemljišno-knjižni uložak broj: 2420  k.o.Bijeljina Selo u korist Opštine Bijeljina, pravnog predenika Grada Bijeljina, kao nosioca prava svojine sa dijelom 1/1, bez tereta.
U skladu sa izmjenama Regulacionog plana „Industrijska zona 3“ („Službeni glasnik opštine Bijeljina“, br. 5/15) zemljište označeno kao k.p.br. 728/191,728/192 i 728/193, sve k.o. Bijeljina Selo, namijenjeno je za izgradnju objekata poslovno -proizvodne zone sa akcentom na industriju i malu privredu (manji i srednji proizvodni pogoni i industrijski pogoni).
Zemljište je opremljeno osnovnom infrastrukturom, saobraćajnicom, vodovodnom i  elektrodistributivnom mrežom.
 
2. Prodaja građevinskog zemljišta izvršiće se putem usmenog javnog nadmetanja (licitacije) koje će se održati dana 29.07.2019. godine, u zgradi  Skupštine Grada Bijeljina (Velika sala) sa početkom u 15,00 časova.
 
3. Početna prodajna cijena zemljišta iz tačke 1. ovog Oglasa iznosi 15,00 KM/m2 (slovima: petnaestkonvertibilnihmaraka) što iznosi za:
 
k.p.br. 728/191 ...................................................................................... 94.725,00 KM
k.p. br. 728/192 ..................................................................................... 87.480,00 KM
k.p. br. 728/193 ..................................................................................... 78.075,00 KM
 
Za učešće u postupku licitacije učesnici su dužni uplatiti iznos od 10% od prodajne cijene, koja se uplaćuje na jedinstveni račun trezora Grada Bijeljina broj 555-001-00777777-70 prije početka licitacionog postupka, o čemu će podnijeti Komisiji dokaz o izvršenoj uplati iznosa i to za:
 
k.p.br. 728/191 ...................................................................................... 9.472,50 KM
k.p. br. 728/192 ..................................................................................... 8.748,00 KM
k.p. br. 728/193 ..................................................................................... 7.807,50 KM.
 
4. Pravo učešća na javnom  nadmetanju (licitaciji) imaju sva pravna i fizička lica. 
Fizička lica koja učestvuju na javnom nadmetanju (licitaciji) potrebno je da Komisiji na uvid dostave jedan od identifikacionih dokumenata (lična karta ili pasoš), kao i punomoć lica koje ih opunomoćuje.
Pravna lica koja učestvuju na javnom nadmetanju (licitaciji) potrebno je da Komisiji na uvid dostave dokaz o upisu pravnog lica u sudski registar, kao i ovlaštenje lica koje ih predstavlja.
 
5. Zainteresovana lica mogu izvršiti uvid u dokumentaciju o građevinskom zemljištu koje se prodaje (zemljišno-knjižne i katastarske podatke, uvid u sprovedbeni dokument prostornog uređenja u pogledu oblika, položaja i namjene građevinske parcele) i sve potrebne informacije u JP “Direkcija za izgradnju i razvoj grada“ Bijeljina, ul. Karađorđeva broj 33, soba br. 1, na telefon 055/208-085, u vremenu od 08.00 do 16.00 časova.
 
6. Prodajnu cijenu građevinske parcele sa kojim će se zaključiti Ugovor, učesnik Licitacije može platiti jednokratno, s tim da se kupoprodajna cijena umanjuje za  10%.
Prodajnu cijenu građevinske parcele učesnik Licitacije sa kojim će se zaključiti Ugovor može uplatiti i u 60 jednakih mjesečnih rata, s tim da će se uplata prve rate izmiriti u roku od 15 dana od dana zaključenja Ugovora na žiro-račun prodavca, a predaja zemljišta u posjed kupcu izvršiće se po uplati prve rate, o čemu će se sačiniti zapisnik o primopredaji zemljišta u posjed.
Kupac je dužan mjesečne rate plaćati do 15-og u mjesecu,  za tekući mjesec.
Ugovorne strane su saglasne da ukoliko kupac do 15-og u mjesecu ne uplati ugovorenu ratu za taj mjesec, dužan je da pored iznosa rate kupoprodajne cijene za taj mjesec prodavcu isplati i zakonsku zateznu kamatu na iznos novca kupoprodajne rate počevši od 15-og u tom mjesecu pa do isplate rate.
Ugovorne strane su saglasne da ukoliko kupac bude kasnio sa uplatom dvije uzastopne rate, dužan je u tom slučaju u narednih 30 dana prodavcu isplatiti cjelokupan iznos preostalog neisplaćenog dijela kupoprodajne cijene iz Ugovora.
Kupac izjavljuje i pristaje da se radi obezbjeđenja prodavca u pogledu isplate preostalog iznosa kupoprodajne cijene, na način i u rokovima koji će biti definisani ugovorom podvrgava neposrednom izvršenju bez odlaganja na cjelokupnoj svojoj imovini, a sve radi isplate ostatka kupoprodajne cijene, plaćanja zakonske kamate i svih taksi i troškova prinudne naplate.
Isplatom ukupne kupoprodajne cijene kupac stiče uslove za upis posjeda i svojine na zemljištu u javnim  evidencijama  nepokretnosti.
 
7. Kupac je u obavezi da u roku od jedne godine od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora, odnosno notarske isprave, zatraži izdavanje rješenja o odobrenju gradnje planiranog objekta, a u roku od dvije godine od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora započne gradnju predviđenog objekta.
 Ukoliko kupac u krajnjem roku od dvije godine ne ispuni obavezu iz stava 1. ovog člana Ugovor o kupoprodaji građevinske parcele se raskida, a prodavac je dužan o raskidu Ugovora obavijestiti kupca bez odlaganja. Prije obavještavanja kupca o raskidu Ugovora, prodavac će putem nadležnog Odjeljenja Gradske uprave Grada Bijeljina izvršiti nadzor na licu mjesta, odnosno utvrditi da li je započeta gradnja objekta.
U slučaju raskida Ugovora zbog neispunjenja obaveza iz stava 1. ovog člana, ukoliko je ugovoreno plaćanje na 60 mjesečnih rata, Grad Bijeljina zadržava 40% od uplaćene kupoprodajne cijene građevinske parcele, a ostatak od 60% uplaćene kupoprodajne cijene vraća kupcu u roku od 30 dana od dana raskida Ugovora.
U slučaju da prodavac u navedenom roku ne vrati kupcu navedeni iznos, prodavac je saglasan da na zahtjev kupca notar izda izvršni otpravak Ugovora kupcu, a radi neposrednog prinudnog izvršenja bez odlaganja na cjelokupnoj imovini prodavca.
Ukoliko je ugovoreno jednokratno plaćanje, Grad vraća kupcu 60% uplaćene kupoprodajne cijene građevinske parcele, a 40% zadržava i deposjedira kupca, sve po osnovu notarske  isprave i već upisanog tereta
 
8. Naknade za priključenja na  izgrađenu komunalnu infrastrukturu izvršiće se prema mjerilima i uslovima nadležnih komunalnih javnih preduzeća, i iste snosi kupac.
 
9. Troškove izrade notarske isprave, troškove predbilježbe u javnim evidencijama nepokretnosti i naknadu za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište, kao i troškove upisa prava posjeda i svojine u javnim evidencijama nepokretnosti, snosi kupac.
 
10. Ovaj Oglas objaviće se u listu „Semberske novine“, dnevnim novinama DOO „OSLOBOĐENjE SERVISI“ Sarajevo, Oglasnoj ploči Gradske uprave Grada Bijeljina i veb stranici Grada Bijeljina.
 
Broj: 02-014-1- 2832 /19                                                             
Datum:  10. jul 2019. godine                                                
                                                         

GRADONAČELNIK                                                  
Mićo Mićić