Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Pljuskovi i lokalne nepogode mogući i u narednih sedam dana



DOPUNSKI METEOROLOŠKI i HIDROLOŠKI BILTEN
DATUM I VRIJEME (LOK.) 05.06.2023. (11.00)
 
Najava i upozorenje za celu Republiku Srpsku: nestabilno vreme uz česte padavine i lokalne nepogode u periodu od 05. 06. do 12. 06. 2023. 
 
Nestabilno vreme koje je trajalo tokom većeg dela maja meseca i početkom juna, nastaviće se i narednih dana u celom regionu zapadnog Balkana.
 
Dnevni razvoj oblaka doneće jače pljuskove sa grmljavinom, lokalne nepogode uz obilne padavine u kratkom periodu i pojavu grada ponegde.
 
Nestabilno će biti u celom periodu, a jače padavine se od utorka do četvrtka (06.06-08.06.) očekuju na istoku i severu. Na jugu će biti ređa pojava pljuskova.
 
To trenutnim prognozama, značajnija stabilizacija vremena se ne očekuje u narednih 7 do 10 dana.
 
Zbog lokalnog karaktera pljuskova nije moguće unapred znati tačnu lokaciju pojave obilnih padavina, a količina padavina će znatno varirati. 
 
Jake padavine u kratkom vremenskom periodu mogu izazvati pojavu i izlivanje bujičnih vodotoka, klizišta, probleme sa oborinskim vodama i pojavu urbanih poplava.
Zbog čestih i obilnih padavina u prethodnom periodu tlo je zasićeno vlagom, tako da i umerena količina padavina u narednom periodu može izazvati pojavu bujičnih poplava.
 
Dežurni sinoptičar: Milica Đorđević


Upozorava se stanovništvo posebno uz bujične vodotoke na maksimalnu budnost i preduzimanje preventivnih mjera zaštite materijalnih dobara koja bi mogla biti zaplavljena usled ponovnog izlivanja bujičnih vodotoka.