Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Petrović: Vodosnabdijevanje svih stanovnika Semberije i iskorišćavanje geo-termalne energije zalog za budućnost


Foto: Gordana Perić Živanović


Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, sa saradnicima i direktorima gradskih komunalnih preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ i „Gradska toplana“, nedavno je razgovarao sa prof. dr Dušanom Polomčićem i doc. dr Anom Vranješ sa Rudarsko-geološkog fakulteta (RGF) Univerziteta u Beogradu.
Tema sastanka je, između ostalog, bilo i razmatranje mogućnosti vodosnabdijevanja rubnih dijelova područja grada Bijeljina. Ovo je bio prvi korak u otvaranju problematike koja decenijama unazad utiče na kvalitet života stanovnika brojnih semberskih sela.
 
Stručnjaci sa RGF su izrazili spremnost da, poslije razmjene informacija sa Gradom i AD „Vodovod i kanalizacija“, ova naučno-obrazovna ustanova bude odgovorna za izradu Generalnog projekta vodosnabdijevanja Grada Bijeljina. Naravno, tome prethodi izrada projektnog zadatka i prijedloga rješenja problema, odnosno mogućih modela.
Druga tema jučerašnjeg sastanka odnosila se na geo-termalne potencijale Bijeljine, prije svega, postojeće bušotine u Dvorovima i naselju Krušik. Geo-termalna voda se može koristiti za zagrijavanje domaćinstava i poslovnih prostora, čime bi u znatnoj mjeri bilo smanjeno zagađenje vazduha tokom zimskih mjeseci. 
 
Nakon stastanka, delegacija iz Beograda je sa gradonačelnikom Petrovićem, obišla nekoliko mjesnih zajednica koje imaju problem sa snabdijevanjem pitkom vodom - Glavičice, Batar, Banjicu, Kacevac, Gornji Magnojević. Iz razgovora sa mještanima ovih mjesnih zajednica jasno se moglo zaključiti da rješavanje problema vodosnabdijevanja jedan od najhitnijih zadataka u budućnosti - višedecenijski cilj i potreba.
 
Sumirajući utiske poslije sastanka i obilaska terena, gradonačelnik Petrović je rekao da je rješavanje problema vodosnabdijevanja jedan od najhitnijih zadataka koji je pred nama.
- Odgovorno tvrdim da su rješnje vodosnabdijevanja na nivou cijele Semberije i iskorišćavanje geotermalnog potencijala najveći zalog za budućnost našeg kraja i svi koji budu učestvovali u ovim projektima zasigurno učestvuju u ispisivanju istorije našeg grada. Vrijeme je da i naša Bijeljina pokuša da ide u korak sa svijetom, jer je ideja zdrave životne sredine osnov zdravlja. Moramo uložiti sve napore da se držimo ovog koncepta - naglasio je Petrović.