Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

MELODIJE FRANCUSKE U BIJELjINI



​U okviru obilježavanja Dana Francuskog jezika i kulture u Bijeljini su večeras jedinstvenom muzičkom pričom virtuozi na harmonici Dušan Sekulić sa orkestrom i trinaestogodišnji Đorđe Perić iz Muzičke škole "Kornelije Stanković" publici donijeli duh, kulturu i običaje Francuske, a ljepotu francuskog jezika  dočarao je Marko Ristić koji je govorio stihove francuskih pjesnika.
"Prosto, trebalo bi nam mnogo vremena da ispričamo sve priče o književnoj ljepoti grada ljubavi i o zemlji u kojoj su stvarali najveći pisci svoga, a i našeg vremena. Neki od nesumnjivo najvećih francuskih književnika su Fransoa Rable, Sirano de Beržerak, Molijer, Ruso, Monteksje, kao i stvaraoci epohe romantizma Viktor Igo, Lamartin, Aleksandar Dima i mnogi, mnogi drugi", rekao je, između ostalog, Marko Ristić.
Rečenicama o zvijezdama i njihovom značenju za različite ljude, naučnike za koje su one problem, za one kojima su zvijezde vodilje, za one kojima su samo male svjetiljke, rečenicama najpoznatijeg Antoana de Senta Egziperija, Ristić je poslao snažne poruke o gradu ljubavi i svjetlosti iz djela ovog umjenika "Mali princ" prevedenog na 250 jezika.
Bijeljinska publika će sutra u Centru za kulturu imati priliku da pogleda reviju francuskog filma, za koju je ulaz besplatan, a prvi Dani frankofonije u Bijeljini biće završeni 30. marta izložbom francuske arhitekture u Galeriji Centra za kulturu, u organizaciji Francuskog instituta iz Banjaluke.