Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Ujedinjenje pod trobojkom - jedini način očuvanja slobode



U prisustvu brojnih zvaničnika Republike Srbije, BiH i Republike Srpske, patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija i episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, gradova i opština iz Srbije i Srpske i građana danas je u Bijeljini obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Svečanost je počela himnama „Bože pravde“ i „Moja Republika“ i nastavljena obraćanjima zvaničnika, odnosno kulturno-umjetničkim programom kojim su dočarani najvažniji trenuci i slavne ličnosti koje su ostavile dubok trag u srpskoj istoriji.

Pozdravljajući najviše zvaničnike sa državnih nivoa, gradonačelnika Bijeljine, odnosno gradonačelnike i načelnike gradova i opština i prisutne građane, patrijarh srpski gospodin Porfirije je naglasio da za nas sve zastave počinju zastavom koja se ukazala svetom caru Konstantinu, sa znakom najsvetijeg lika Gospoda Isusa Hrista, a car Konstantin je taj Hristov znak postavio na zastave svoje vojske i izvojevao pobjedu i slobodu, postavivši temelje evropske civilizacije.
​- Naša današnja zastava je vidljivi znak našega jedinstva. Ona upućuje na to ko smo i šta smo kao jedan narod, kojim putem smo se zaputili i treba da idemo - naglasio je Patrijarh i završio svoj govor riječima da gdje ima crkve, ima i našeg naroda, a gdje nema crkve, pre ili kasnije odumire i narod.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je da istorijski trenutak zahtjeva od srpskog naroda da se ujedini pod crveno-plavo-bijelom trobojkom, zastavom mira, ali i zastavom života, da bi svi Srbi imali svoju Srbiju i Srpsku, a da zastave srpskih razlika moraju da se ujedine, da bi svaka od njih imala svoju slobodu, a Srbi kao narod imali svoju Srbiju i Srpsku. 
Predsjednik Srbije je istakao da se izazovi s kojima se srpski narod danas suočava nisu ništa manji nego izazovi sa kojima se suočavala generacija koja je pobijedila u Velikom ratu.
- I danas, iako to možda ne želimo da vidimo, možemo da izgubimo i slobodu i državu i živote, a svi zajedno treba da pobijedimo ludilo koje svakog trenutka može ove prostore da ponovo pretvori u krvavu klanicu. Na današnji dan, kada je prije 104 godine srpska vojska probila Solunski front, postojalo je nešto jače od divizija i pukova i moćnije od oružja. Postojalo je jedinstvo različitih - ljudi sa sela i iz grada, vojnika i oficira, pravoslavaca i svih drugih, onih koji su izgubili malo i koji su izgubili sve – naglasio je predsjednik Vučić i dodao da je to bio jedini mogući put do slobode: ujediniti se i zajedno krenuti ka najsvetijem cilju.


Fotografije: Gradska uprava Grada Bijeljina, Tanjug (Strahinja Aćimović), Kurir, bl-portal.com, Radio-televizija Republike Srpske / desavanjaubijeljini.com