Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Trideset godina od formiranja Ilijaške brigade VRS




Parastosom i polaganjem vijenaca kod spomenika palim borcima u Manastiru Svete Petke i svečanom akademijom u Centru za kulturu „Semberija“ obilježena je 30. godišnjica od formiranja Ilijaške brigade Vojske Republike Srpske.
 
- Godišnjicu formiranja Ilijaške brigade obilježavamo svake godine u Bijeljini, uz pomoć udruženja „Prijatelji Ilijaša“. Broj pripadnika brigade se mijenjao i kretao se od 3.500 do 7.000 boraca. Naš ratni put bio je jako težak i imali smo mnogo poginulih i ranjenih saboraca. Godišnjice formiranja brigade su prilika da se borci Ilijaške brigade, kao i nekadašnji stanovnici Ilijaša, okupe i parastosom odaju poštu najzaslužnijima za slobodu, onima koji su za nju dali živote - istakao je predsjednik udruženja „Prijatelji Ilijaša“ Milenko Zupur.
 
Ilijaška brigada imala je 539 poginulih boraca, a 1600 njenih vojnika je ranjeno. Brigada je branila zonu odgovornosti dužine od oko 150 kilometara.
 
- Naša brigada formirana je kao kruna samoorganizacije srpskog naroda Ilijaša. Našli smo se na zlu mjestu u zlo vrijeme, jer smo branili strateški važnu raskrsnicu puteva iz srednje Bosne i tuzlanske regije ka Sarajevu, a konfiguracija terena nam nikako nije odgovarala. Na nas su pokretane mnoge ofanzive, a samo u poslednjoj nas je napadalo 23 hiljade neprijateljskih vojnika - naglasio je nekadašnji komandant Ilijaške brigade Božidar Savić.
 
Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović smatra da je danas najviši patriotizam pamćenje istorije Republike Srpske i njeno prenošenje na buduće naraštaje, kako nam se tragični događaji iz proškosti ne bi ponavljali i da više ne strada ni jedna nevina žrtva.
 
- Pomolili smo se za spas i vječni smiraj duša palih boraca Ilijaške brigade, a sveča akademija u čast godišnjice njenog formiranja nas opominje da nikada ne zaboravimo nijednog borca Vojske Republike Srpske - dodao je gradonačelnik Petrović.
 
Na svečanoj akademiji nastupili su besjednici i crkveni hor „Sveti kralj Vladislav“, a specijalni gost bila je grupa „Beogradski sindikat“.
 
- Ovo je po svemu jedna posebna brigada. Posebna je po borbenom okruženju koje je imala, jedna je od brigada Vojske Republike Srpske sa najvećim procentualnim udjelom palih boraca prema broju pripadnika i odbila je preko 35 neprijateljskih ofanziva. Ilijašani su danas rasuti po svijetu, ali su i složni i svake godine se okupljaju ovdje u Bijeljini, gdje ih je najviše stvorilo novi dom - ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović
 
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac naglasio je da je Ilijaška brigada ostavila ubjedljiv trag u Vojsci Republike Srpske i da su njeni vojnici simbol hrabrosti i stabilnosti.
 
- U ratu je uspjela da sačuva ognjišta srpskog naroda sarajevskog kraja, ali, nažalost, prema Dejtonskom sporazumu njena teritorija je pripala neprijatelju i stanovništvo je moralo napustiti svoje domove. U nama je ostala duboko urezana njihova borba za slobodu i Republiku Srpsku - dodao je ministar Košarac.