Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Agrarni fond odbija da izmijeni sporne odredbe u prijedlogu Pravilnika o podsticajima poljoprivredi




Odjeljenje za poljoprivredu Grada Bijeljina poziva predstavnike svih udruženja poljoprivrednika Semberije da prisustvuju, drugoj po redu, javnoj raspravi o prijedlogu Pravilnika o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2022. godinu, koja će biti održana 20. maja 2022. godine u 7 časova u velikoj sali Gradske uprave.
 
Gradska uprava obavještava javnost da Agrarni fond odbija da u prijedlogu Pravilnika izvrši većinu ispravki koje mu je, nakon konsultacija sa gradonačelnikom, Odjeljenje za poljoprivredu naložilo, kao i da je aktuelni prijedog u suprotnosti sa stavom usaglašenim na prvoj javnoj raspravi, odstupa od budžeta Grada i ranije donesene Odluke o programu korišćenja sredstava za podsticaj poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini, te suštinski favorizuje velike poljoprivredne proizvođače, istovremeno zapostavljajući ostale i uskraćujući im visinu podsticaja.
 
Odjeljenje ističe da je prijedlog Pravilnika suprotan konceptu agrarne politike Gradske uprave, koja podrazumijeva veću pomoć malim poljoprivrednim proizvođačima, jer veliki već ostvaruju značajne podsticaje od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kao i da su naložene izmjene neophodne za omogućavanje dodjele poljoprivrednih podsticaja na javan i transparentan način, bez zapostavljanja malih proizvođača.
 
Takođe, upozoravaju na uporno odbijanje direktora Agrarnog fonda da prihvati prijedlog predstavnika uzgajivača svinja i predsjednika UO Agrarnog fonda Slobodana Petrića da kalcifikacija zemljišta, umjesto dosadašnjeg punog finansiranja, bude sufinansirana, čime bi se značajno smanjila mogućnost zloupotrebe ove mjere za sticanje političke koristi, koja je naročito izražena u izbornim godinama.
 
Iz Odjeljenja za poljoprivredu dodaju da su među naloženim ispravkama koje direktor Agrarnog fonda odbija da uvrsti u prijedlog Pravilnika i zahtjev OPZ „Agrofarmer“ da se ustanovi podsticaj proizvodnji krompira, kao i smanjenje maksimalnog iznosa podsticaja proizvodnje pšenice sa 2.500 na 1.800 KM, koje je već značajno povećano sa 1.200 KM predviđenih prošlogodišnjim Pravilnikom, minimalnog broja suprasnih nazimica za podsticaj sa 5 na 3 i minimalnog iznosa ulaganja u seosku infrastrukturu sa 5.000 na 3.000 KM. Naglašavaju da se odbijanjem prihvatanja ovih ispravki značajno smanjuje visina sredstava koja će biti dodijeljena manjim proizvođačima i broj poljoprivrednika koji mogu dobiti podsticaj, kao i broj mjesnih zajednica koje mogu dobiti sredstva za razvoj seoske infrastrukture.