Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

OBILjEŽENA 30. GODIŠNjICA UBISTVA VOJNIKA U „TUZLANSKOJ KOLONI“



Vjerskim obredima i polaganjem cvijeća na mjestu zločina u Tuzli i na spomen-kosturnici ubijenih vojnika na gradskom groblju Pučile u Bijeljini, obilježena je trideseta godišnjica ubistva vojnika JNA u „Tuzlanskoj koloni“. Pomenima su prisustvovali preživjeli učesnici „Kolone“, porodice stradalih vojnika, zvaničnici Republike Srpske, BiH i lokalnih zajednica, predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i brojni građani.
 
Na groblju u Pučilama su se, između ostalih, obratili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović. 
 
Ministar Milunović je zahvalio prisutnima na dolasku na pomen, jer je to jedan od načina na koji se od zaborava čuva stradanje u strašnom zločinu i istakao značaj jedinstva među Srbima, zahvaljujući kojem danas imaju Republiku Srpsku koju treba da čuvaju, jer je ona garancija slobodnog života za srpski narod. 

- Pozivam u ovim teškim vremenima da to jedinstvo bude što veće, kako nas ne bi zadesila tragična sudbina iz naše prošlosti - istakao je Milunović. 
 
Gradonačelnik Bijeljine je podsjetio da ovaj grad ima tužnu dužnost da čuva kosti mučenika čije mučko ubistvo je najavilo karakter rata koji je uslijedio i podsjetio da domaći i međunarodni sudovi ne mare mnogo za ovaj ratni zločin. 
 
- Već trideset godina jasno je da se životi poginulih na jednoj zaraćenoj strani ne računaju kao životi ubijenih na drugoj strani, kao da su suze i bol jednih majki manje vrijedni u odnosu na suze i bol nekih drugih majki i svih koji su voljeli ubijene. Redovno se ovdje okupljamo, ne tražeći ništa sem pravde, ali ispada da pravde nema. Tužilaštvima, sudovima i političarima svih boja treba da bude jasno da, ukoliko misle da grade suživot u BiH na zdravim osnovama, svaka žrtva nepotrebnog raspada Jugoslavije i, još nepotrebnijeg, građanskog rata mora imati isti tretman, bez obzira na ime i naciju - bio je jasan Petrović, dodajući da su vojnici ubijeni na pravdi Boga, potpuno nevini.
 
Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne „Husinska buna“, izvršile su iz zasjede muslimanske snage 15. maja 1992. godine. U ovom zločinu ubijena su 54 pripadnika JNA, 78 je ranjeno, dok su 44 pripadnika JNA zarobljena, od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.