Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

OSAM NOVIH STAMBENIH JEDINICA ZA RASELjENA LICA U BIJELjINI



Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas sastanak sa predstavnicima Republičkog sekretarijata za izbjegla i raseljena lica na kojem je bilo riječi o rezultatima realizacije Regionalnog stambenog programa Podprojekat BiH6.

Sastanku su prisustvovali i građani kojima su izgrađene, odnosno rekonstruisane ili sanirane kuće u okviru pomenutog programa.

Prethodno je, u aprilu mjesecu 2020. godine, potpisan Sporazum o saradnji na provođenju Podrojekta BiH6 (2018) - Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa, između Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske i Grada Bijeljina.

Ovim sporazumom je uspostavljena međusobna saradnja i koordinacija u cilju trajnog stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih osoba putem povratka i reintegarcije ili lokalne integracije na teritoriji Grada Bijeljina.

Podprojektom BiH6 na teritoriji Grada Bijeljina izgrađeno je, rekonstruisano ili sanirano osam stambenih objekata u kojima žive porodice iz kategorije raseljenih lica.

U Pučilama su izgrađena dva stambena objekta, a u Patkovači i Međašima po jedan. Što se rekonstrukcije tiče, ona je izvršena na po jednom objektu u Novom naselju u Janji i Trnjacima. Uspješno je završena sanacija dva objekta - jedan se nalazi na teritoriji Bijeljine, dok je drugi u Trnjacima.

Obilazeći novosagrađene kuće, gradonačelnik Ljubiša Petrović je rekao je sve ono što je viđeno na terenu danas rezultat dobre i kvalitetna saradnje sa Sekretarijatom.

- Danas osam porodica dobija svoj krov nad glavom. Republički Sekretarijat je, provođenjem svojih javnih nabavki i realizacijom izgradnje, rekonstrukcije ili sanacije izdvojio za osam stambenih jedninica preko 300 000 KM. S druge strane, Grad Bijeljina je realizovao sve obaveze predviđene sporazumom koje se ondose na izdavanje svih neophodnih saglasnosti i dozvola iz svoje nadležnosti, obezbjeđenje priključaka za struju i vodu, kao i pristupnog puta objektima koji su bili predmet Podprojekta - naglasio je Petrović.

On je ukazao na spremnost Grada Bijeljina da snažno nastavi rješavanje ovakvih, osnovnih, problema naših građana.

- U narednom periodu ćemo ostati opredijeljeni da, izradom sve neophodne dokumentacije, zbrinemo što veći broj porodica. Bijeljina je raširenih ruku dočekala veliki broj ljudi, hiljade onih koji su, nažalost, bili primorani da napuste svoje domove. Pružiti danas krov nad glavom ovim ljudima znači sigurnost i bezbjednost za njih - kazao je Petrović.
 
Davor Čordaš, direktor Sekretarijata za izbjeglice i migracije u Vladi Republike Srpske osvrnuo se na postignute rezultate u zbrinjavanju raseljenih porodica u prethodnom periodu.

- Danas završavamo započeti projekat -  osam stambenih jedinica ima od danas svoje korisnike. Završili smo i trideset stanova u okviru jednog drugog programa. Takođe, putem kreditnih sredstava, završena je jedna zgrada od sedamnaest, a započeta zgrada od dvanaest stanova. Vjerujem da ćemo do kraja tekuće ili početkom naredne godine završiti još 12 stambenih jedinica - rekao je Čordaš.

Podsjećajući na činjenicu da je Bijeljina jedan od gradova koji je prihvatio najveći broj izbjeglica, Čordaš je izrazio zadovoljstvo zbog spremnosti gardonačelnika Petrovića na saradnju sa Vladom.

Dušan Tolj iz Ilidže od danas je vlasnik kuće u Patkovači, koja je sagrađena zahvaljujući sredstvima iz pomenutog projekta. On nije krio emocije zbog činjenice da od danas ima novi dom u svom vlasništvu i zahvalnost gradonačelniku Petroviću i Ministarstvu.

Slobodan Šatara iz Donjeg Vakufa u Bijeljini živi od 2002. godine. Poslije mnogo godina, u Pučilama ima kuću u svom vlasništvu, zahvaljujući Podprojektu BH 6 na području Grada Bijeljina.

Istakavši da je za njegovu porodicu ovo veliki dan, izrazio je zahvalnost svima koji su učestvovali u realizaciji, posebno Gradskoj upravi na čelu sa gradonačelnikom.