Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Potrebna promjena svijesti o značaju ekologije



U Centru za kulturu Semberija 12. maja je održana prezentacija rezultata istraživanja - Preveniraj, promoviraj, djeluj.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Ljubiša Petrović je rekao da je tokom prvog sastanka sa  IOM-om akcenat u razgovoru bio stavljen na potrebe čovjeka, a prije svega na njegovo pravo da živi u zdravoj životnoj sredini. On se osvrnuo i na značaj nevladinog sektora i omladinskog aktivizma za kvalitetno funkcionisanje lokalne zajednice.

- Mladi sve više pokazuju spremnost da djeluju u cilju promjene svijesti, posebno kada je u pitanju ekologija. Samo zajedničkim snagama možemo ostvariti odgovarajuće ciljeve i pokazati ostalima da je zdrava životna sredina imperativ - rekao je Petrović.

On je najavio da će 5. juna u Bijeljini biti održani sastanci kako bi bilo dogovoreno čišćenje brojnih lokacija na području grada.

Laura Lungaroti iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH kazala je da su predstavljeni rezultati o degradaciji životne sredine sa akcentom na tri rijeke u BiH - Drini, Uni i Neretvi. Ona je naglasila da se sve aktivnosti realizuju u saradnji sa lokalnim samoupravama.

Helena stojić iz Planinarsko-ekološkog udruženja „Majevica“ je upozorila da je u Bijeljini situacija ozbiljna  što se zagađenja životne sredine tiče i napomenula da je proveden niz akcija kojia je skretana pažnja građanima na važnost životne sredine. Ona je naglasila da je napredak moguć samo zajedničkim djelovanjem u smanjenja zagađenosti.

„Vizija mladih“, omaladinska organizacija iz Bijeljine ima stav da je, u cilju zaštite životne sredine ključ u zajedničkom djelovanju ka popravljanju postojećeg stanja.