Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

USVOJENA ODLUKA O POMOĆI GRADSKOJ TOPLANI


 
Odbornici Skupštine Grada Bijeljina jednoglasno su danas usvojili Prijedlog odluke o pomoći „Gradskoj toplani“ u iznosu od 609.000 KM, kao jedinu tačku dnevnog reda na vanrednoj sjednici.

Predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević rekao je da  će ova odluka  stupiti na snagu sutra, a  u ponedjeljak već uplaćena sredstva, čime će biti zaključeno sudsko poravnanje.
„Osim ove odluke usvojena su i dva zaključka.  Jedan se odnosi na pomoć za „Vodovod i kanalizaciju“ i Banju „Dvorovi“, gdje su veliki problemI koje bi trebalo rješavati. Tražimo od gradonačelnika da na sljedeću sjednicu dostavi prijedloge odluka za novčanu pomoć ovim preduzećima, a ako to ne uradi, Skupština će amandmanskim djelovanjem i rebalansom budžeta obezbijediiti novčana sredstva“, rekao je Đurđević.
On je dodao da se drugi zaključak odnosi na „Toplanu“, jer će ova sredstva  gasiti samo jedan požar. „Pitanje ovog preduzeća se mora sistemski riješiti i zato je Skupština zadužila rukovodstvo da uz izvještaj o radu za prošlu godinu i plan rada za ovu dostavi i plan sistemskih mjera za restrukturiranje preduzeća, čime bi se napravilo stabilno preduzeće“, precizirao je predsjednik Skupštine.

Direktor „Gradske toplane“ Rade Hadži-Stević rekao je da usvajanje ove odluke znači da će ovo preduzeće nastaviti da radi, sačuvaće se radna mjesta i naredne grejne sezone isporučivati toplotna energija korisnicaima.
Stević je zahvalio svim odbornicima koji su se izdigli iznad dnevnopolitičkih interesa i usvojili odluku, jer će ovom uplatom biti izbjegnuta blokada računa.
„U ovom trenutku potraživanja prema fizičkim licima  su 196.000 KM, a 35.000 KM prema pravnim licima.  Pokrenut je i  veliki broj sudskih postupaka protiv neurednih korisnika, što polako daje rezultate“, pojasnio je direktor „Gradske toplane“.

​Gradonačelnik Ljubiša Petrović istako je da je u ovom slučaju razum preovladao. „Da ova odluka nije izglasana, Toplana bi otišla u stečaj, a radnici na ulicu i više od 1.000 porodica ostalo bi bez grijanja“, izjavio je Petrović i dodao da žali što je trebalo puno vremena za rješavanje ovog problema.
„Prošle su čak dvije sjednice od kada  je Prijedlog odluke za pomoć Toplani skinut sa dnevnog reda, čak  dva puta. Prvi put pod  izgovorom da je  prijedlog podnesen dva dana prije sjednice,  a drugi put sa ucjenom da istovremeno pomoć ide i Banji „Dvorovi“ i „Vodovodu“, naveo je gradonačelnik.
„Kažu gradonačelnik je kasno predao prijedlog za pomoć, prošlo je mjesec dana od poravnanja.  Pa,  naravno da nam je trebalo toliko vremena,  jer kada morate izdvojiti 600.000 KM za pomoć preduzeću iz već isplaniranog budžeta,  ne možete toliki iznos skidati sa stavki gdJe je pokrenuta javna nabavka“, pojasnio je Petrović i dodao da bi bio srećan da je preuzimajući dužnost gradonačelnika krenuo od nule, a ne iz debelog višemilionskog minusa.
„Taj novac nije ispario, taj dug nije nastao tek tako. Njega su napravili oni koji su poslovali nedomaćinski i punili svoje džepove. Njih baš briga sada. Došao sam na mjesto gradonačelnika u situaciji kada radnici „Toplane“ nisu primili plate.  Zato izdvajamo iz budžeta da ljudi prime platu, treba prehraniti porodice, ionako su plate već sramotno male. Plaćajmo sada tuđe dugove,  dok neko uživa po vilama i vikendicama.  Strahota“, ocijenio je gradonačelnik. On je podsjetio da je Koalicija „Dogovor za Bijeljinu“ predvođena SNSD-om,  koja „brine“ o „Vodovodu“  isto tako skidala sa Dnevnog reda  Prijedlog odluke za garanciju za kredit „Vodovodu“.
„O Vodovodu ćemo tek pričati. Bitno je da smo za sada spasili Toplanu od stečaja i  moraćemo napraviti strategiju za stabilizaciju preduzeća“, najavio je Petrović.
On je podsjetio da se još na februarskoj sjednici našla  tačka o kreditnom  zaduženju „Vodovoda“, koju skupštinska većina nije podržala.
“Nakon toga, ponovo se saziva vanredna sjednica početkom marta sa istom tačkom Dnevnog reda, koja je tada i usvojena. Redovnu sjednicu predsjednik Skupštine zakazao je tek 14. aprila, kada je  u skladu sa Poslovnikom i predložena Odluka o novčanoj pomoći „Toplani“ kao dopunska tačka, što nije prihvaćeno,  a zatim na redovnoj sjednici 5. maja odbornici ponovo identičnu odluku skidaju sa Dnevnog reda, da bi ekspresno zakazali današnju sjednicu, na kojoj je konačno i donesena pozitivna odluka. Prethodno navedeno u potpunosti objašnjava nastojanja nekih da se dodatno komplikuje i otežava situacija“, zaključio je Petrović.